porozna granica

Indija će se ograditi od prvih susjeda, potrošit će za to 3,7 milijardi dolara

27.03.2024 u 11:13

Bionic
Reading

Indija planira potrošiti blizu 3,7 milijardi dolara za ograđivanje svoje 1610 km duge porozne granice s Mjanmarom u roku od otprilike jednog desetljeća, rekao je izvor koji je izravno upoznat s tim pitanjem, kako bi se spriječilo krijumčarenje i druge ilegalne aktivnosti

New Delhi je ranije ove godine priopćio da će ograditi granicu i prekinuti desetljećima staru politiku bezviznog kretanja s Mjanmarom, koji je pogođen državnim udarom, za pogranične građane zbog nacionalne sigurnosti i održavanja demografske strukture svoje sjeveroistočne regije.

Vladin odbor ranije je ovog mjeseca odobrio troškove ograde, koje treba odobriti vlada premijera Narendre Modija, rekao je izvor koji je odbio biti imenovan jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

Od vojnog udara u Mjanmaru 2021., tisuće civila i stotine vojnika pobjeglo je odande u indijske države u kojima ljudi s obje strane imaju etničke i obiteljske veze. To je zabrinulo New Delhi zbog opasnosti od širenja napetosti među zajednicama u Indiju.

Odbor visokih indijskih dužnosnika također se složio izgraditi paralelne ceste duž ograde i 1700 km prilaznih cesta koje povezuju vojne baze s granicom, rekao je izvor.