POČAST MANDELI

Josipović: Neobičan je pokop, slavio se život

11.12.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odao je u srijedu počast pred odrom preminulog južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele u Pretoriji

Pogrebna povorka koja je pratila lijes s Mandelinim posmrtnim ostacima stigla je jutros u sjedište vlade u Pretoriji, a na ulicama su je ispratile tisuće ljudi koji su željeli odati posljednju počast heroju borbe protiv aparthejda.

Nakon što su odali počast svjetski čelnici to će moći učiniti i građani sve do subote. Lijes će do subote biti u kompleksu Union Buildings, gdje je Mandela inauguriran za predsjednika 1994., i tu će građani moći pokloniti svjetskom borcu za mir i pomirenje.

U subotu će tijelo biti prebačeno u Mandelino rodno mjesto, 700 kilometara južno od Johannesburga, gdje će biti pokopan u nedjelju.

Mandela je preminuo u četvrtak u dobi od 95 godina, a u utorak je održana svečana komemoracija u Sowetu kojoj su nazočili brojni čelnici država i vlada iz cijelog svijeta, a među njima i hrvatski predsjednik.

'Bila je to neobična, ali dirljiva priredba', izjavio je Josipović u telefonskom razgovoru za HTV nakon komemoracije u Sowetu, dijelu Johanesburga koji je bio centar borbe protiv aparthejda.

'Bio je to veliki događaj, drugačiji od onoga kako mi u Europi zamišljamo ispraćaj tako velikog državnika. Ovdje se pjesmom i plesom slavio život', rekao je Josipović.

Nekoliko desetaka tisuća ljudi, među njima veliki broj predsjednika država ili vlada, sudjelovalo je unatoč jakom pljusku na svečanosti na stadionu Soccer City u Sowetu gdje se Mandela posljednji put pojavio u javnosti, na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva 2010.

Tijekom dva dana boravka u Južnoafričkoj Republici predsjednik Josipović susreo se i kratko razgovarao s brojnim državnicima koji su nazočili komemoraciji i mimohodu.