rezultat imigracije

Kanada premašila 40 milijuna stanovnika, porast donio izazove

27.03.2024 u 18:19

Bionic
Reading

Kanada je dosegla rekordnih 40,77 milijuna stanovnika 2023., mahom zahvaljujući privremenoj imigraciji, no porast stanovništva nije prošao bez izazova, piše u srijedu Reuters pozivajući se na Kanadski statistički ured (SC)

Prema podacima SC-a, Kanada je 2023. bila bogatija za 1,27 milijuna ljudi, 3,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, što je najviši godišnji rast od 1957.

Priljev imigranata, međutim, okrivljuje se za nedostatak stanovanja te su cijene kuća i stanova tako porasle da je priuštivost pala na niske grane. Sve to je uvelike naškodilo premijeru Justinu Trudeau koji se suočava s padom popularnosti.

Rast stanovništva je također srozao domaći bruto proizvod (BDP) po glavi stanovnika i pridonio padu produktivnosti, pokazuju brojke iz posljednjeg kvartala. Na to posebice upozoravaju ekonomisti Kanadske narodne banke.

"Godine 2023., 97,6 posto rasta kanadskog stanovništva se pripisuje međunarodnoj imigraciji (stalnoj i privremenoj), a tek preostalih 2,4 posto dolazi od prirodnog prirasta", stoji u izvješću statističkog ureda.

"Ovo je druga godina za redom da je privremena imigracija potaknula rast stanovništva i treća godina za redom s neto povećanjem rezidenata bez trajne dozvole boravka", dodaje SC.

Kanada je uvelike ovisila o imigraciji kako bi osnažila radnu snagu i gospodarski rast. U 2021. gotovo četvrtina stanovnika nije bila rođena u Kanadi, što je najveća brojka među skupinom zemalja G7, doznaje se iz izvješća Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U posljednjih nekoliko mjeseci Trudeauova liberalna vlada pokušava se othrvati pritisku te je donijela mjere kojima se pokušava ograničiti koliko svake godine može u zemlju ući stranih studenata i rezidenata bez trajne dozvole boravka.

Procjenjuje se da je 1. siječnja 2024. i Kanadi živjelo 2,661.784 rezidenata bez trajne dozvole boravka. Od tog broja, njih 2,332.886 je imalo dozvolu rada i članove obitelji s kojima su živjeli. Njih 328.898 su bili tražitelji azila s ili bez dozvole za studiranje ili rad.