DOZVOLA ZA RASTAVE

Koliko javnost uopće zanimaju razvodi političara?

16.06.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Zadnji razvod para koji dolazi iz političkih i sličnih krugova za koji je javnost, i to ona svjetska, pokazala veliko zanimanje bio je razlaz princeze Diane i princa Charlesa. Petnaest godina braka završilo je 1996, a kako Diana nije bila samo princeza, već i pravi celebrity, zanimanje za njihov razvod i nije bilo neko iznenađenje

Razvod ruskog predsjednika Vladimira Putina od supruge Ludmile već je onog dana kada je javno objavljen postao jedan od pet najvećih razvoda desetljeća, iako se još uvijek ne zna kako će bivši supružnici podijeliti imovinu te o kolikoj se vrijednosti radi. Tako su se Putinovi pridružili moćnom klubu razvedenih političkih parova kojih nije nedostajalo posljednjih desetljeća. Međutim, ono što se svakako može primijetiti je kako razvodi političara postaju sve manje zanimljivi javnosti, koju, kada je politika u pitanju, ipak puno više zanimaju neke druge stvari, a ne njihovi brakovi.

Zadnji razvod para koji dolazi iz političkih i sličnih krugova za koji je javnost, i to ona svjetska, pokazala veliko zanimanje bio je razlaz princeze Diane i princa Charlesa. Petnaest godina braka završilo je 1996, a kako Diana nije bila samo princeza, već i pravi celebrity, zanimanje za njihov razvod i nije bilo neko iznenađenje. Nakon njih smo dugo čekali na još jedan 'razvikani' razvod u visokoj politici, a dogodio se jedanaest godina kasnije, 2007. u Francuskoj. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy razveo se od supruge Cecilije zbog preljuba, iako je bilo jasno da je i on očijukao sa strane, i to s bivšim supermodelom Carlom Bruni. Godinu dana kasnije su se i oženili.

Za razliku od njih, svi ostali razvodi visokopozicioniranih dužnosnika nisu privukli ni približno takvu pažnju javnosti.

Pitanje je naravno koliko bi javnost zanimalo što se uopće događa sa Charlesom i Sarkozyjem da u pitanju nisu bile žene koje su poznate, ali i popularne skoro više nego njihovi partneri.

Naime, razvod talijanskog premijera Silvija Berlusconija od supruge Veronice prošao je praktički neprimijećeno, baš kao i razvod najpoznatijeg svjetskog snagatora Arnolda Schwarzeneggera koji se razveo u vrijeme dok je bio guverner Kalifornije. Njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani ni najmanje nije osjetio bilo kakve loše posljedice nakon razvoda od supruge Donne Hanover.

Njihova iskustva totalno su kontradiktorna onome što stalno ponavljaju politički 'spin doktori' o tome kako razvodi, prijevare i preljubi mogu ozbiljno narušiti nečiju političku karijeru. Te su stvari doista nekada utjecale na nečiju karijeru, poput one Nelsona Rockefellera kojeg je razvod 1964. godine koštao nominacije za predsjednika Amerike. Međutim, razvodi brakova političara više nisu takav uteg za njih i dovoljno je samo sjetiti se Billa Clintona i njegove afere s Monikom Lewinsky. Clintonu to nikako nije uzdrmalo predsjedničku stolicu, osim što mu je donijelo malo nemira u odnosima sa suprugom Hillary. Da je to napravio šezdesetih, stvari bi možda završile drukčije.

Slabljenje institucije braka

Upravo u toj promjeni društva treba tražiti razloge zbog kojih velik broj političara sasvim dobro kotira u javnosti unatoč razlazima, razvodima, preljubima, vanbračnim zajednicama i svim drugim obiteljskih zajednicama koje se ne smatraju tradicionalnima.

Percepcija i mišljenje javnosti o ovoj temi promijenili su se slabljenjem institucije braka. Naime, iz godine u godinu statistike govore kako se povećava broj razvoda, pa su tako i vijesti da se netko razveo postale nezanimljive, čak i kad se radi o političarima.

Neki društveni analitičari ravnodušnost prema razvodima brakova čak uspoređuju i s činjenicom kako javnost sve više ignorira crkvene poglavare i njihove poruke baš zato što crkva kao institucija gubi svoj autoritet. Isto je i s brakom kojeg sve veći dio javnosti ne doživljava u tradicionalnom smislu kakvim se smatrao nekada.

Putin je svojim razvodom potvrdio takve tvrdnje. Privatni život ruskih političara oduvijek je za Ruse bio tabu. Rijetko se govorilo i pisalo o njihovim obiteljima, pa čak ni prve dame, uz izuzetak Raise Gorbačov, nikada nisu imale neku važniju ulogu u društvu. Ako ste posljednjih dana uspjeli pogledati informativni program na ruskim televizijama, mogli ste vidjeti bezbroj priloga o Putinu i Ludmili, ali i ankete među građanima što misle o njihovom razvodu.

Većina je odgovorila kako je to njihova stvar i da bi se trebali razvesti ukoliko im zajedno više nije dobro. Ukratko, njihovi su odgovori bili kao da su ih pitali što misle o razvodu svojih kolega i prijatelja.

Osim toga, birači danas od političara traže nešto drugo, naročito u ovakvim vremenima ekonomske nesigurnosti. Njih ne zanima jesu li oni oženjeni ili razvedeni i s kim žive. Većinu izbora posljednjih godina u svijetu najčešće je presudila ekonomska politika kandidata, a najmanje njihov privatni ili obiteljski život. Birači traže političare koji se nisu razveli od stvarnosti, a to jesu li se razveli od svojih supruga im je puno manje važno

Putinova sapunica