ČAK 32 MINISTRA

Od Putinovog igrača Vulina do Milice Zavetnice: Tko sve sjedi u novoj Vučićevoj vladi?

03.05.2024 u 10:45

Bionic
Reading

U četvrtak je u Skupštini Srbije ustoličen sedmi kabinet od 2012., kad je tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preuzeo sve poluge vlasti u susjednoj zemlji. Iako je iz aviona jasno da je riječ o još jednoj marionetskoj vladi kojom će de facto upravljati Vučić, dolazak nekih novih imena - i povratak starih - iznenadio je srpsku i međunarodnu javnost

Postavljanjem Miloša Vučevića prvo na čelo Srpske napredne stranke, a potom i vlade, Vučić je konsolidirao svoju ionako neograničenu moć u izvršnoj vlasti, instalirajući još većeg poslušnika od dosadašnje premijerke Ane Brnabić, premještene na počasnu poziciju šefice parlamenta. Brnabić nije ništa posebno skrivila, štoviše tijekom svoja dva mandata grčevito se borila zadržati fotelju premijerke, no poznata je kao američki kadar, pa je njezinom degradacijom Vučić očito htio poslati poruku SAD-u u trenutačnoj geopolitičkoj situaciji. Njezin odraz na Srbiju Vučić već mjesecima dramatizira preko svake mjere, paralelno potpaljujući nove čarke na Kosovu, a vlastitom narodu prijeteći da 'dolaze teški dani'.

Kako poruka ne bi bila jednoznačna, Vučić ju je podebljao instalirajući dva otvoreno proruska kadra u vladu, a obojica su već odavno na američkoj crnoj listi te im je zabranjen ulaz u SAD. Iz naftalina je izvukao Aleksandra Vulina, donedavno sklonjenog na rezervni položaj šefa obavještajne agencije BIA, te ga je vratio u vladu kao potpredsjednika bez definiranog resora. U vladu je vratio i Nenada Popovića, koji je, kao i Vulin, od 2017. do 2022. u srpskoj vladi sjedio u fotelji ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj. Dotični Popović, kadar minorne Srpske narodne partije je, vjerovali ili ne, prije manje od pola godine u Moskvi od Vladimira Putina osobno primio orden 'zaslužnog energetičara Ruske Federacije', a jučer je s galerije Skupštine njegovo ustoličenje osobno gledao američki veleposlanik Christopher Hill. Samo u Srbiji, rekli bi u memeovima.

  • +11
Prisegnula nova vlada Srbije Izvor: Pixsell / Autor: F.S./ATAImages/PIXSELL

U vladi s čak 27 ministarstava i pet ministara bez portfelja, toliko gigantskoj da u dijelu parlamenta rezerviranom za nju prilikom izbora nije bilo dovoljno stolaca, prevladavaju dobro poznata imena, a neka od njih vraćaju se u novim ulogama. Tako je najveći srpski politički kameleon Ivica Dačić nakon desetak godina ponovo zasjeo u fotelju ministra unutrašnjih poslova, a i dalje će obnašati i dužnost potpredsjednika vlade. Ipak, izgubio je svoju omiljenu fotelju - prvog potpredsjednika vlade, koju je ovoga puta zauzela po svemu sudeći sljedeća Vučićeva premijerska marioneta, ministar financija Siniša Mali. Njemu za fotelju premijera nije bilo dovoljno ni ono legendarno blamiranje sa sendvičima od majoneze i parizera po kontroliranim cijenama, no nije tajna to da je Mali prvi favorit za premijera rekonstruirane vlade ako se Vučević negdje saplete.

Kako bi smanjio mogućnost krivog koraka u borbi za naklonost velikog vođe, Vučević je fortificirao vladu i nekim svojim kadrovima, a najviše upada u oči Adrijana Mesarović, nova ministrica gospodarstva, dovučena u Nemanjinu 11 s mjesta šefice financija Novog Sada, iz gradske uprave u kojoj je Vučević bio gradonačelnik. U pomno friziranoj biografiji ističe se njezino iskustvo u bankarskom i revizorskom sektoru bez navođenja referenci, a najveći izazov novoj ministrici bit će vođenje projekta Expo 2027., u sklopu kojega Vučić planira utući milijarde u infrastrukturne projekte.

Mediji u Srbiji oduševljeno su dočekali i ulazak u vladu Milice Đurđević Stamenkovski, poznatije kao Milica Zavetnica (nadimak izveden iz imena njezine stranke Zavetnici), nove ministrice demografije koja je Vučiću u koaliciju kao miraz donijela glasove konzervativne i retrogradne Srbije s guslarskom notom patnje za Kosovom. Svojevrsni srpski križanac Brune Esih, Vesne Vučemilović i Marije Selak Raspudić, bivša zastupnica Zavetnika je do posljednjeg dana trudnoće s dvojkama paradirala srpskim parlamentom. Na izbore je izašla u sklopu oporbenog bloka Nacionalno okupljanje, čiji je čelnik Boško Obradović nakon izbora čak vodio prosvjede protiv krađe izbora, no Đurđević Stamenkovski je nedugo nakon izbora pretrčala Vučićevoj većini. Time se kvalificirala za betoniranje još jednog stupa politike nove srpske vlade - borbe protiv izumiranja srpskog naroda, za koju, prema ranijim Vučićevim najavama, također namjeravaju izdvojiti nestvarna financijska sredstva: čak 4250 eura za prvo i preko 5100 eura za drugo dijete. Hoće li i Milica Zavetnica iskoristiti tu pomoć, nitko je nije pitao.

Ostatak fotelja rezerviran je pretežno za provjerene kadrove iz posljednje vlade Ane Brnabić, pa je tu i smokvin list u obliku Hrvata Tomislava Žigmanova, ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Taj kontinuitet sugerira da Vučić namjerava nastaviti sjediti na onoliko stolica koliko ih bude trebalo da se mahniti planovi rasipanja milijardi proračunskog novca i daljnje kupovine naklonosti širokih narodnih masa nastave vrtjeti. Posebno je tu u igri europski novac, koji unatoč svim šupljim optužbama iz EU-a za krađu izbora stiže više nego ikad, dokle god Vučić ispunjava obaveze iz Ohridskog sporazuma o liberalizaciji odnosa s Kosovom. Sjećate se, onog sporazuma koji nije potpisao.