strah od novog podrhtavanja

Marijan Herak: Bojim se da bi najveći naknadni udar mogao biti potres snažniji od onog prvog od 5 stupnjeva

30.12.2020 u 23:10

Bionic
Reading

Seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a gostovao je u RTL Direktu gdje je kazao da seizmolozi ne mogu reći kada će se dogoditi drugi potres, nakon najsnažnijeg, i koliko će biti jak.

'Tresti se može možda i do godinu dana. Između šest, sedam, osam mjeseci i godinu dana. A najveći potresi se bojim da mogu biti i veći od onog prvog, 5,0 stupnjeva po Richteru. Pa će onda biti za svaki potres magnitude 5, desetak magnitude 4, stotinjak magnitude 3. Kada će se dogoditi to se ne može reći. Čak se ne može reći i da će se taj najjači naknadni potres dogoditi uskoro", rekao je Herak za RTL Direkt.

Istaknuo je da je svaki dvadeseti ili petnaesti potres takav da nakon njega slijedi jači. Na pitanje može li potres u Petrinji povećati mogućnost potresa u Zagrebu, kazao je da neće.

Ono što se može dogoditi, a rijetko se dogodi. Zamislite da nije bilo petrinjskih potresa, a za tjedana dana se u Zagrebu dogodio potres magnitude 1,5. Sad se može dogoditi da se taj potres dogodi sutra umjesto za 15 dana. Ali neće biti jači nego bi bio malo slabiji nego za 15 dana. Ta aktivnost može trigerirati samo one potrese koji su se skoro pa već dogodili, objasnio je Herak.

  • +57
Petrinja dan nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo / CROPIX