'globalna katastrofa'

Medvedev opet prijeti: Nuklearnim bombama gađat ćemo Washington, Pariz i London

07.05.2024 u 09:24

Bionic
Reading

Bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je zaprijetio nuklearnim udarima na glavne gradove država čiji čelnici žele poslati svoje trupe u Ukrajinu

'Zbor neodgovornih gadova iz redova zapadnih elita koji pozivaju na slanje svojih trupa u nepostojeću zemlju se širi', napisao je Medvedev u poruci na društvenim mrežama. Ukazao je na čelnike i političare u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Poljskoj i na Baltiku koji su predlagali ideju opskrbe Kijeva trupama. Medvedev je rekao da bi svako raspoređivanje NATO-vih trupa u biti bilo izravno uključenje u rat i da bi Rusija morala odgovoriti, ali 'ne unutar granica Ukrajine', piše Business Insider.

'U tom slučaju nitko od njih neće se moći sakriti ni na Capitol Hillu, ni u Elizejskoj palači, ni u Downing Streetu 10. Bit će to globalna katastrofa', dodao je Medvedev. Bivši predsjednik, koji je tu dužnost obnašao od 2008. do 2012., naveo je odmazdu kao razlog zbog kojeg je Rusija nedavno započela s vježbama za 'uporabu nestrateškog nuklearnog oružja'. Rusija je u ponedjeljak najavila vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem u blizini Ukrajine, za koje je rekla da se održavaju kao odgovor na nedavne 'prijetnje' Zapada. Rusija opetovano prijeti nuklearnim ratom državama koje podupiru Ukrajinu, a nuklearne bombe potencijalno bi koristila ako te države prijeđu određene crvene linije koje je postavila Moskva.

  • +3
Dmitrij Medvedev Izvor: EPA / Autor: EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / G

'Zapadne nacije moraju shvatiti da mi također imamo oružje koje može pogoditi ciljeve na njihovom teritoriju', rekao je ruski čelnik Vladimir Putin u ožujku. Ali takve prijetnje zapadni čelnici odbacuju kao blefove ruskog vodstva jer smatraju da se Kremlj time nada prestrašiti ukrajinske saveznike. U međuvremenu je NATO nastavio opskrbljivati Ukrajinu s oko 168 milijardi dolara u naoružanju i drugim oblicima pomoći. Prošli mjesec SAD je Kijevu odobrio paket vrijedan 61 milijardu dolara, za koji Ukrajina kaže da je ključan za održavanje njezinih obrambenih pozicija protiv napredovanja Rusije.

NATO je rekao da nema namjeru rasporediti svoje trupe u Ukrajini, iako šefovi nekih članica poručuju da bi mogli biti otvoreni za takvu mogućnost. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, naprimjer, opetovano je rekao da ne bi isključio mogućnost slanja vojske u pomoć Kijevu. Medvedev često izravno odgovara Macronu, vrijeđajući ga na društvenim mrežama na engleskom, ruskom i francuskom.