IZDANO UPOZORENJE

Nakon katastrofalnog potresa i tsunamija, u Indoneziji erumpirao vulkan

03.10.2018 u 08:55

Bionic
Reading

Na indonezijskom otoku Sulawesi, gdje su u utorak u crkvi pronađena tijela 34 studenta teologije koje je zatrpala blatna bujica nakon potresa i tsunamija, u srijedu je erumpirao vulkan Soputan. Pepeo se uzdizao na visinu od gotovo šest kilometara nadmorske visine, a izdano je i upozorenje stanovnicima u krugu od oko 6,5 kilometara

Gotovo 1400 osoba smrtno je stradalo u potresu popraćenom tsunamijem na indonezijskom arhipelagu Sulawesi, po najnovijim podacima, a UN upozorava na 'ogromne' potrebe preživjelih te za spašavanje. Stanovnici očajnički traže hranu, vodu i gorivo. Strahuje se da je pod ruševinama još stradalih, kažu u agenciji.

Gotovo 200.000 osoba treba hitnu humanitarnu pomoć, po uredu za usklađivanje humanitarnih poslova UN-a (OCHA), među kojima deseci tisuća djece. Procjenjuje se na 66.000 broj nastambi koje su uništene u petak u potresu jačine 7,5 i razornoj plimi koju je proizveo.

Otada preživjeli vode borbu s glađu i žeđu zbog pomanjkanja pitke vode i hrane, a vlasti su pretrpane brojem ozlijeđenih kojima treba osigurati liječenje.

'Iako vlada i organizacije za hitna stanja rade bez odmora kako bi pružile vitalnu pomoć, potrebe ostaju ogromne', kazala je u utorak OCHA u priopćenju.

Indonezijska vojska vodi akcije spašavanja ali nakon poziva predsjednika, međunarodne nevladine organizacije također su poslale ekipe na teren.

U gradu Paluu pogođenom svom snagom valom cunamija koji je nosio ljude, kuće i automobile, policija je u utorak odaslala metke upozorenja i upotrijebila suzavac kako bi rastjerala stanovnike koji su pljačkali trgovine.

'Bilanca je 1374 mrtvih i 113 ozlijeđenih', objavio je u utorak u Paluu na zapadnoj obali Sulawesija, Willem Rampangilei, direktor indonezijske agencije za upravljanje prirodnim katastrofama.

U vrućoj i vlažnoj klimi u Indoneziji, raspadanja tijela vrlo su brza što daje prostor razvoju bolesti, pa su pokopi počeli u ponedjeljak u veliku zajedničku grobnicu.

Indonezijske vlasti strahuju da će broj žrtava rasti i proglasile su 14-dnevno izvanredno stanje.

Potres koji je pogodio Sulawesi bio je snažniji od niza potresa koji su u kolovozu pogodili Indoneziju i u kojima je više od 500 ljudi poginulo a 1.500 je ozlijeđeno na otoku Lomboku, pokraj Balija.

  • +6
Katastrofa u Indoneziji Izvor: Profimedia / Autor: N.N.