Totalni rat

Napoleon: Total War

25.11.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Napoleon... Luđak koji je prije dvjestotinjak godina skoro pokorio Stari svijet. Napoleon, malčice iskompleksirani vojskovođa sa problematičnom rukom i prgavom naravi. Napoleon, frajerčina koja je dobila svoju stratešku igru!

I to ni manje ni više, već u obliku samostojećeg Total War nastavka. A svi znamo da se ta franšiza u posljednjih nekoliko godina nametnula kao ultimativna strateška igra za PC računala. Što reći, nego da već sada ovo iščekujemo s nestrpljenjem izgladnjele mačke kojoj je neki šaljivđija pripalio rep. Uglavnom, u Napoleon Total Waru ćemo zaigrati tri velike kampanje koje će se dotaći svih važnijih napoleonskih bitaka.

Što je sa povijesnom autentičnošću? Ako tako želite, igra će se odvijati poput povijesnog filma. Ali na svu sreću, povijest je moguće i ponovno napisati te čiči Wellingtonu kod Waterlooa očitati bukvicu. Po strani što bi u takvom slučaju sada umjesto sir, svi govorili – „fromažžž...“. Štoviše, osim sa Napoleonom, moći ćemo zaigrati i sa njegovi oponentima te jednom zauvijek stati na kraj teletini u umaku od meda i sličnim bolesnoćama francuske kuhinje. Jasno, borbe će se osim na taktičkoj ravni, odigravati i na onoj strateškoj.

Drugim rječima, šetat ćete po velikoj karti svijeta te osvajati pojedine gradove koji će otključavati pojedine bonuse. Tko voli, nek izvoli, ali nas je oduvijek više zanimao žar same borbe, a ne igranje nekakvog Rizika. Borba će biti sočna poput mlade teletine! Grafički engine je uvelike dorađen te pršti od dodatnih opcija koje podižu realizam. Vojnici sada imaju 64 različitih glava kako više nikad ne bi izgledali poput jednojajčanih blizanaca. Tijela su im sastavljena od modularnih udova koji se spajaju po principu slučajnog odabira. Prema tome, svaki bi vojnik mogao biti unikat.

Tu je i još bolji efekt dima od pušaka i topova. No on je sada i funkcionalan – ako protutnjite svojim konjima pored neprijateljske vojske i dignete prašinu, ekipa neće vidjeti ni pola metra ispred svojih prašnjavih faca. Porađeno je i na modifikaciji trupa. Osim što je na repertoaru enorman broj različitih tipova jedinica, i one istovjetne jedinice se razlikuju ovisno na kojoj su strani. Npr., rusko ljudstvo nije toliko precizno u gađanju kao ono francusko, ali ima veći moral za agresivniju blisku borbu. Razlog? Izuzetno uspješna berba krumpira i posljedično destiliranje votke. Uglavnom, nestrpljivo iščekujemo ovu veliku igru kako bi kad nam dođe na Gamereport video recenziju probali malo tog omiljenog ruskog pića. Bezalkoholnog. Ipak smo mi fini recenzenti.