opasne višekatnice

U Rusiji nastavljen niz visokoprofilnih padova kroz prozor

02.01.2024 u 14:59

Bionic
Reading

Istaknuti ruski političar prošlog tjedna pao je kroz prozor s trećeg kata, pridruživši se poduljoj listi sumnjivih smrtnih slučajeva osoba na visokim položajima u Rusiji

Vladimir Egorov, političar u Putinovoj stranci Jedinstvena Rusija, pronađen je mrtav ispred svoje kuće u Tobolsku u srijedu nakon što je pao s prozora na trećem katu, izvijestili su ruski mediji, prenosi Insider.

Prema izvješću CNN-a, koji se poziva na ruske novine Kommersant, Egorov je u trenutku smrti imao 46 godina.

Ruska državna medijska služba TASS izvijestila je da je političar pronađen mrtav u Tobolsku, gradu u kojem je živio. Baza, neslužbeni kanal na Telegramu povezan sa službama nacionalne sigurnosti, pojasnio je da je političar pronađen mrtav u dvorištu ispred svoje kuće.

U tijeku je obdukcija kako bi se potvrdili detalji Egorovljeve smrti, koje istražitelji u to vrijeme nisu mogli potvrditi, izvijestio je Kommersant. Istražitelji nisu pronašli nikakve 'vanjske znakove kriminalne smrti' na njegovu tijelu, piše list.

Smrt Egorova pridodaje se nizu misterioznih smrtnih slučajeva visokog profila u Rusiji, a koji uključuju padanje kroz prozor javnih osoba i istaknutih poslovnih ljudi, samoubojstva ili na neki drugi način umiranje pod nejasnim ili bizarnim okolnostima.

Za neke od tih osoba zapaženo je da su glasni kritičari Putina. Pavel Antonov, političar koji je kritizirao rat Rusije s Ukrajinom, poginuo je nakon što je pao s prozora hotela u Indiji krajem 2022. godine.

Ravil Maganov, energetski oligarh koji je također bio kritičan prema ruskom ratu, umro je nakon što je pao s prozora bolničke sobe, za što je policija tvrdila da je vjerojatno riječ o samoubojstvu. Nekoliko poslovnih ljudi povezanih s dvije najveće ruske energetske kompanije preminulo je također pod sumnjivim okolnostima u posljednjih godinu dana.

Ali nisu svi oni koji su umrli pod misterioznim okolnostima bili otvoreni protivnici Putina. Ana Careva, urednica prokremaljskih novina, pronađena je mrtva u svom stanu sredinom prosinca, prvotno je izvijestio TASS. Njezina smrt uslijedila je otprilike godinu dana nakon smrti njezina šefa, glavnog urednika Vladimira Nikolajeviča Sungorkina, koji je također bio poznat kao Putinov pristaša.