MINISTAR TURIZMA

Nitko osim mene nije htio u ovaj resor zbog problema s PDV-om

02.12.2016 u 16:21

Bionic
Reading

Najveći je udar porezne reforme u svom resoru pretrpio ministar turizma Gari Cappelli. U intervjuu Media servisu pojasnio je koje će posljedice to imati i kako ih misli nadoknaditi. Otkrio je i da je booking za iduću sezonu već u ovom trenutku 3-4 posto bolji nego lani.

Zna se reći da je mjesto ministra turizma zapravo nagrada jer svaka je sezona uvijek bolja od one prethodne. No ministar turizma Gari Cappelli već mjesec dana iz ruke u ruku prebacuje vrlo vruć krumpir, povećanje PDV-a.

'Tih provokacija je već bilo na početku i ja sam svojim kolegama rekao ima li netko sada da me želi zamijeniti, a ja da idem u njihov resor nitko nije htio zbog problema PDV-a.' Ugostitelji na moru rast PDV-a nadoknadit će povećanjem cijena, siguran je Cappelli.

'Dolazim s terena i znam da svake godine negdje u četvrtom mjesecu se korigiraju cijene, naročito ugostiteljske i ne sjećam se niti jedne godine da cijene nisu narasle od 5 do 10 %, bilo u kafiću, restoranu ili hotelu. Dakle ovaj ugostiteljski segment se korigirao svake godine, a druga stvar je kontinent.' Jedna od mjera koje bi tu trebale pomoći su Cro kartice, ideja da poslodavac uplaćuje radniku odmor na domaćoj destinaciji, a to mu država vraća kroz porezne olakšice. One stižu 2018., no već u ovoj godini za probne će se izdvojiti između 2 i 5 milijuna kuna. Očekuje se značajno povećanje domaćeg turističkog prometa.


'Računamo da za prvu godinu ne možemo očekivati više od 15-ak , ali negdje za dvije, tri godine 20-30 %. Računamo na novi prihod od par milijardi sigurno koje očekujemo. Očekujemo veći broj zapošljavanja, sigurno na kontinentu. Sve te stvari će sigurno pokrenuti i određenim prometom kompenzirati možda ovo što će možda jednim dijelom izgubiti ugostitelji na kontinentu.' Pripreme za novu sezonu odavno su počele, u ponedjeljak Vijeće HTZ-a donosi plan promocije, koji će biti na razini prošlogodišnjeg. Prvi su rezultati odlični.

'U ovom trenutku mi već sada možemo reći da očekujemo 3-4 % jači booking nego što je bio lani u ovo doba.', rekao je ministar turizma.

Prema planu investicija u 2017. godini uložit će se 700 - 800 milijuna eura te otvoriti 40 ak hotela. Cappellijev prioritet su zapušteni vojni objekti gdje leže milijarde neiskorištenih resursa. S ministrom državne imovine Goranom Marićem već je počeo raditi na raščišćavanju prepreka da se ta imovina stavi u funkciju. Ubrzo stiže i Zakon o turističkom zemljištu.

'Mi imamo sada već negdje 70% spreman prijedlog Zakona ili izmjena koje ćemo uputiti i o kojima ćemo razgovarati sa ministrom Marićem i DORH-om, jer oni su možda i najbitniji. Tvrdim da je najveći kapital upravo turističko zemljište.' Cappelli je protiv privatizacije ACI-ja, i najavio je promjene u toj tvrtki koju je Oreškovićeva Vlada skinula s popisa strateških kompanija i na taj način stavila na popis za prodaju.