'megafon vlade'

Novinari RAI-a u štrajku, žele obraniti svoju 'slobodu' od političkog uplitanja

06.05.2024 u 14:07

Bionic
Reading

Novinari talijanske javne radio-televizije RAI stupili su u ponedjeljak u 24-satni štrajk kako bi obranili svoju slobodu od "pokušaja" da se pretvore u "megafon vlade" krajnje desne premijerke Giorgie Meloni

Sindikat Usigrai, koji okuplja većinu od 2000 novinara, najavio je štrajk nakon što je optužio upravu RAI-a da je cenzurirala govor pisca koji je kritizirao premijerku Meloni uoči praznika Dana oslobođenja 25. travnja.

"Štrajkamo kako bi obranili autonomiju i neovisnost servisa javne radio-televizije suočene sa stalnom kontrolom informativnog prostora od strane dijela politike", priopćio je sindikat.

Sindikat dodaje da će novinari radije izgubiti jedan ili više plaćenih dana nego izgubiti svoju slobodu, oštro pritom kritizirajući "pokušaje da se RAI svede na vladin megafon".

Financiran dijelom od pretplate i s čelnicima koje postavljaju politički dužnosnici, neovisnost RAI-a je uvijek bila predmet rasprave, no s dolaskom Meloni se zabrinutost povećala.

Štrajk je dobio potporu sindikata novinara tiskanih medija.

Predsjednik Nacionalne federacije novinara (FNSI) Vittorio di Trapani je upozorio na "rizik (...) od pomaka u mađarskom stilu koji bi smanjio slobodu tiska i slobodu izražavanja".

Uredništvo La Repubblice je izrazilo solidarnost s kolegama s RAI-a.

Čelništvo RAI-a je priopćilo da "nema nikakve cenzure ili gušenja informacija", optuživši sindikat da "širi lažne vijesti".