VREMENSKA PROGNOZA

Od četvrtka jaka južina, kiša i grmljavina: Pogledajte gdje će biti najgore

17.10.2023 u 22:07

Bionic
Reading

Nakon zahlađenja koje nam je donio protekli vikend vrijeme se vraća u okvire ugodnog jesenskog. Ipak, već četvrtak će nam donijeti promjenu u smjeru jakog jugozapadnog i južnog vjetra, a u ostatku tjedna, posebno od subote, moguće su i jake padaline

DHMZ od četvrtka najavljuje promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju. U subotu posvuda raste vjerojatnost za kišu, češću i obilniju na Jadranu, gdje može i zagrmjeti.

Vjetar u unutrašnjosti umjeren jugozapadnjak i južni, osobito u petak mjestimice i jak. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, posebice u petak mjestimice i olujno.

  • +21
Kiša i jako jugo u Zadru (kolovoz 2023.) - ilustrativna galerija Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Slovenska stranica Neurje.si, koja je tijekom ljeta temeljem europskih meteoroloških modela, nažalost, dosta precizno najavila mogućnost poplava u toj zemlji, također najavljuje velike količine kiše za dijelove Slovenije.

Od četvrtka do nedjelje bi u zapadnim dijelovima Slovenije moglo pasti više od 100 litara kiše po kvadratnom metru. Neki meteorološki modeli trenutno pokazuju preko 200 litara/m2, ali ih treba uzeti s rezervom, pišu s Neurja.

Prolazak prve fronte očekuje se u četvrtak ujutro, kada će već na zapadu Slovenije biti pojačane oborine (puhat će pojačan jugozapadni vjetar). I s Neurja najveću količinu kiše najavljuju od subote, no navode da će Sloveniju zaobići veći poremećaji, iako će padati u cijeloj zemlji.