gađanje u sridu

Pjesme tuku i PR magove: Koliko košta buđenje emocija birača i tko 'kuha' hit?

19.03.2024 u 23:37

Bionic
Reading

Zoran Milanović služi se pjesmom Jure Stublića 'Rijeke pravde', a već smo naučili da se predsjednik voli referirati na EKV i Azru. Premijer Andrej Plenković na skupu HDZ-a odabrao je 'Eye of the Tiger' američkih Survivora, u stilu Rockyja Balboe. Nekad su pjesme na izborima jače od svega što bi mogli osmisliti PR magovi, konstatira RTL Direkt

Reporterka RTL Direkta Petra Mlačić Vučemilović - Jurić podsjetila je na važne trenutke u kojima su političari gađali baš u sridu, poput inauguracije predsjednika Milanovića uz pjesmu 'Zemlja' EKV-a, a sada on uz nove stihove - 'Rijeke pravde' - traži reprizu. S Jurom Stublićem SDP-ovci su već dogovorili autorska prava.

Dok Milanović šara, Plenković je svih ovih godina vjeran samo jednoj pjesmi, no pitanje je koliko bi 'Eye of the Tiger' mogao koštati HDZ. 'To je namjensko korištenje, pretpostavljam ne više od nekoliko tisuća eura ako su u pitanju svi skupovi. Moguće je da su ekstra uštedjeli ako su je kupili na deset godina', kaže Bojan Stilin, izvršni urednik tportala.

Pjevač Miroslav Škoro, bivši čelnik Domovinskog pokreta, ne može dokučiti poruku koja se želi poslati pjesmom 'Eye of the Tiger'. 'Gdje su tu tigrovi? Nemam dojam da su se nešto pretrgli', rekao je Škoro.

I Most danas-sutra najavljuje glazbeno iznenađenje. 'Pjesma je pop rock, nije stil Škore, tako da će biti iznenađenje. Urbanije je', otkrio je Nikola Grmoja.

U govorima HDZ-a uvijek se koriste poruke iz državotvornih pjesama, poput 'Bože, čuvaj Hrvatsku', 'Zovi, samo zovi', 'Dajem ti srce' i 'Croatio, iz duše te ljubim'. Potonja je HDZ-ova konstanta na svim izborima.

'To je pjesma koju su vrtjeli u posttuđmanovskom HDZ-u, kad su bili nedefinirani, Ivo Sanader i Jadranka Kosor kad su se grlili i veselili u Mimari nakon pobjede, ni Karamarko nije odstupio od toga, a bome i Plenković ju je sad zapjevao na zadnjem skupu. Ili su je prodali na 50 godina HDZ-u, do kraja života', zaključio je Stilin.

  • +20
HDZ-ov skup u Lisinskom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Možemo! se ne drži recikliranja u pjesmama. Za jednu je kampanju radio Mile Kekin, za drugu Ivanka Mazurkijević. 'Mogu reći sa zadovoljstvom da i sad kuhamo pjesmu, da izlazi brzo i da će biti stvarno ogroman hit', najavila je Ivana Kekin.