32 OZLIJEĐENA U CHICAGU

Podzemni vlak iskočio na pokretne stepenice

25.03.2014 u 11:26

  • +3

Nesreća u podzemnoj

Izvor: Reuters / Autor: Jim Young

Bionic
Reading

Podzemni vlak iskočio je iz tračnica na stanici velikog aerodroma O'Hare International Airport u Chicagu i dijelom završio na pokretnim stepenicama. U toj neobičnoj nesreći, koja se dogodila u prvim satima ponedjeljka, ozlijeđene su 32 osobe, potvrdili su službenici aerodroma, ne želeći ni pomišljati što bi se dogodilo da se takva nesreća dogodila u bilo koje doba dana

Vlak se neće pomicati najmanje 24 sata nakon nesreće, dok istražitelji ne utvrde kako je preskočio odbojnik na kraju tračnica, potvrdio je Tim DePaepe iz Nacionalne uprave za sigurnost prometa na konferenciji za novinare.

Istražitelji će ispitati stanje vlaka i signalizaciju te pregledati snimke kamera, uključujući i onu postavljenu na pročelju samog vozila, koje se kreće na struju.

Iako još uvijek nije izvjesno kolikom brzinom se vlak kretao, moguće je da je upravo zbog brzine došlo do nesreće, rekao je Brian Steele, glasnogovornik čikaške Uprave za promet.

'Očigledno je da se vlak kretao brže nego je trebao', rekao je Steele.

'Čudo je da nitko nije poginuo', ocijenio je Joseph Schwieterman, stručnjak za promet na sveučilištu DePaul.

Nesreća u podzemnoj

Da se nesreća dogodila za vrijeme dana, kada su vlakovi česti puni, a pokretne stepenice preplavljene putnicima s prtljagom, bilo bi vjerojatno ozlijeđeno daleko više ljudi, a neki bi i poginuli, rekao je Schwieterman.

Svih 32 ozlijeđenih bili su u vlaku. 'Najgori mogući scenarij mogao je biti da je vlak iskočio na krcate pokretne stepenice. Kada vlak udari pješake, to je obično smrtonosno', rekao je stručnjak.

DePaepe je rekao da je vozačica bila na dužnosti oko šest sati u vrijeme kad se dogodila nesreća. Istražitelji je još nisu ispitali jer je na bolničkom tretmanu.

Robert Kelly, predsjednik resornog sindikata vozača, rekao je da je ona u posljednjih sedam dana radila više od 60 sati.

'Vozačica je možda zadrijemala. Nagovijestila mi je da je izrazito umorna', rekao je Kelly, koji je razgovarao s vozačicom nakon nesreće.

Nesreća podzemnog vlaka s osam vagona dogodila se oko tri sata ujutro po lokalnom vremenu. Vlak je konstruiran tako da ako vozači izgube sposobnost za rad, njihova ruka sklizne s upravljača i vlak se zaustavlja. Kelly nagađa da je uslijed udara vozačica inercijom pomaknuta i da je tako pokrenula ubrzanje.