kazna za recidiviste

Moćno policijsko oružje: Evo koliko vozila je trajno oduzeto u zadnjih pet godina

27.04.2024 u 22:17

Bionic
Reading

Policija već gotovo pet godina u svojim rukama ima 'moćno oružje' za kažnjavanje višestrukih počinitelja težih prometnih prekršaja

U tom razdoblju privremeno je zaplijenjeno više od 1100 vozila, a čak 215 ih je trajno oduzeto višestrukim počiniteljima teških prometnih prekršaja, objavio je HTV, a donosi i pod kojim uvjetima se vozila trajno oduzimaju.

'To su vožnja kontra smjerom po autocesti, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, odbijanje testiranja, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje i vožnja u naseljenom području 50 km/h u odnosu na ono što je dozvoljeno', rekao je za HTV Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije MUP-a.

Privremeno oduzeta vozila čuvaju se u prostorima policijskih uprava diljem zemlje. Troškove čuvanja snosi počinitelj. Trajnim oduzimanjem ona postaju vlasništvo države.

'To vozilo može biti prodano, može biti dodijeljeno određenom tijelu državne uprave ili to vozilo može biti uništeno', rekao je Mataija. Struka smatra da ta mjera daje rezultate u odvraćanju recidivista u ponavljanju najtežih prometnih prekšraja.

'Bilo kakva zakonska regulativa koja s ceste miče recidiviste i osobe koje ustrajno počinjavaju najteže oblike prometnih prekršaja je dobra jer samim time pridonosi sigurnosti cestovnog prometa', rekao je prometni vještak s Fakulteta prometnih znanosti Željko Šarić.