kolateralna žrtva

Problem zvan avokado: Zbog klimatskih promjena, guacamole umak, avokado tost i druge delicije od te zdrave namirnice postat će tek uspomena

03.11.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Avokado se ovih dana pojavio kao posljednja u nizu kolateralnih žrtava klimatskih promjena. Ogroman ugljični otisak kod uzgoja avokada razlogom je što ga izbjegava sve više svjetskih restorana

Konzumacijom avokada možda jeste u toku s trendovima i brinete o sebi jer između ostalog, avokado sadrži i vitamin E, ali ne brinete o planetu. Meksiko proizvodi najviše avokada na svijetu, no upravo je uzgoj ove voćke počeo uzrokovati goleme probleme, kako društvene tako i ekološke.

Problem uzgoja avokada

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), hektar zemljišta na kojem je posađeno 156 avokado stabala troši 1,6 puta više vode nego šuma s 677 stabala po hektaru. Osim toga, studija koju je provela organizacija Carbon Footprint Ltd pokazala je da paket od dva avokada ostavlja ugljični otisak od 843,36 grama CO2, skoro dvostruko više od kilograma banana (480 grana CO2) i tri puta više nego šalica velikog kapučina s kravljim mlijekom (235 grama CO2).

Iz ovih podataka jasno je - pretjerano uživanje u slasnom avokadu uništava planet. Ako se već ni pod koju cijenu ne možete ostaviti avokado tosta ili guacamole umaka, WEF predlaže da avokado kupujete od održivih, certficiranih poljoprivrednika koji vode računa o okolišu.

Što je alternativa avokadu

Thomasina Miers, suosnivačica lanca meksičkih restorana Wahaca, nedavno je teška srca odbacila avokado, piše Guardian. Već neko vrijeme ova kuharica se trudila uravnotežiti razorni utjecaj proizvodnje avokada na okoliš s apetitom svojih kupaca za guacamoleom. Sada misli da je pronašla odgovor: živahan umak inspiriran zelenim guacamoleom, napravljen od fava graha, zelenog čilija, limete i korijandera.

Wahaca nije prvi restoran koji je uklonio ili smanjio oslanjanje na avokado. U Torontu je meksički kuhar Aldo Camarena nedavno predložio alternativu guacamoleu napravljenu od paste od tikvica i sjemenki bundeve.

Trend odbacivanja avokada nije zahvatio samo restorane. Kako se čini, avokadu bi, kako to i dolikuje dobu u kojem živimo, mogle presuditi - društvene mreže. Sve je više influencera koji ga odbacuju.

Prošlog mjeseca, zvijezda TikToka Calum Harris (AKA @madebyblitz) prikupio je 371.000 lajkova na svom receptu za “guacamole” napravljen od smrznutog graška, dok na Instagramu hashtag #noavocado ima 3.220 postova i broji se.

“Prije nekoliko godina bila sam prilično poznata po tome što sam koristila avokado u svom kuhanju – toliko da sam posvetila cijeli Instagram račun (@avodaily) svojoj ljubavi prema njima”, kaže veganska kuharska spisateljica Bettina Campolucci Bordi.

No, radikalno je promijenila stav kad se preselila u Veliku Britaniju, budući da je prije živjela u Španjolskoj, gdje je avokado mogla nabaviti lokalno.

“Moj omiljeni recept sada umjesto avokada koristi britanski grašak. Grašak blanširam prije nego što ga zgnječim i pomiješam s kiselim vrhnjem na biljnoj bazi, solju i paprom, malo ribanog češnjaka i malo limunovog soka.”