totalna paranoja

Putin ima bunker na Crnom moru koji kao da je pravljen u stilu filmova o Jamesu Bondu

18.05.2023 u 22:52

Bionic
Reading

Palača Gelendžik, utočište ruskog predsjednika Vladimira Putina, smještena na jugu Rusije, skoro je sve što biste očekivali – prostrana vila za uživanje, koja se nalazi na vrhu litica Krasnodarske regije sa zadivljujućim pogledom na Crno more, piše britanski Daily Mail

Kako se navodi u tekstu, unutrašnjost ima casino, podzemno klizalište i “sobu za zabavu” sa šipkama za striptizete.

Ruski predsjednik i njegovi VIP gosti mogu se opustiti u koktel salonu palače ili poslije vježbanja u potpuno opremljenoj teretani uživati u cjelokupnom spa repertoaru.

Palata Gelendžik, za koju se priča da vrijedi oko milijardu eura, samo je jedna od Putinovih raskošnih privatnih rezidencija širom Rusije, piše Daily Mail. Nacrti, koje je otkrila Fondacija za borbu protiv korupcije koju je osnovao zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni, pokazuju zamršenu mrežu tajnih otvora zakopanih duboko pod zemljom, kao i dva tunela za preživljavanje i bijeg koji bi tjednima mogli izdržati VIP stanare.

Palača nudi iskustvo rezervirano samo za megabogataše i opremljena je odgovarajućim osiguranjem.

Zgrada je okružena s oko 17.000 hektara zemlje u vlasništvu ruske službe sigurnosti FSB, sa zonama zabrane letova i brodova koje je štite od radoznalih očiju.

Izgrađena je marina i platforma za helikoptere da bi predsjedniku omogućili lagan pristup palači, kao i željeznica, za koju se kaže da je Putinov omiljeni način prijevoza.

Ali otkriće tunela pokazuje da je ruski predsjednik zaista spreman za svaki slučaj, navodi britanski medij.

Nakon detaljnijeg pregleda, nacrti sugeriraju da su tuneli dizajnirani da zaštite svoje goste od bilo kakve katastrofe.

“Napomene na planovima pokazuju da su tuneli obloženi debelim slojevima betona i materijala za zaštitu od vlage, s više ventilacijskih i filtracijskih šahtova, pa čak i vlastitom opskrbom električnom energijom. U slučaju bilo kakve katastrofe ili napada na palaču, Putin i njegovi prijatelji bi jednostavno otišli do skrivenog lifta zatvorenog duboko u zgradi. Okno, koje radi na odvojenom elektroenergetskom sistemu, prevozi VIP osobe duboko pod zemlju, gdje imaju izbor između dva tunela. Prvi tunel je dugačak oko 40 metara i postavljen je u stijene, a izlaz izlazi otprilike na pola puta niz lice litice', piše Daily Mail.

  • +10
Putin na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Suradnici Alekseja Navaljnog nazvali su ovaj tunel „soba za degustaciju“, tvrdeći da sadrži odgovarajuće stambene prostorije u kojima bi Putin i njegovi suradnici mogli uživati u pogledu na more koje je i dalje zaštićeno.

Drugi tunel – vjerovano poželjna opcija u okolnostima koje zahtijevaju bijeg, a ne sklonište – dug je 60 metara i izlazi na obalu.

Otvor, koji se nalazi odmah pored tankog šljunčanog puta samo nekoliko metara od mora, jasno se vidi na snimcima dronom koje je snimio Navaljnijev tim.

Lokacija otvora koji se vidi na snimku dronom se u velikoj mjeri poklapa s nacrtom tunela koji je objavio Metro Stile – ugašena kompanija za izgradnju metroa koja je prvobitno objavila planove.

Razvoj palate u Gelendžiku je navodno financiralo nekoliko Putinovih bliskih saveznika, uključujući Igora Sečina – šefa ruskog naftnog giganta Rosnjefta – i milijardera tajkuna Genadija Timčenka, piše Daily Mail.

  • +5
Palača Gelendžik Izvor: Profimedia / Autor: Alexei Navalny / WillWest News / Profimedia

Usred kontroverze oko palače izazvane objavljivanjem istrage Fondacije za borbu protiv korupcije 2021. godine, oligarh Arkadij Rotenberg negirao je da je Putinov saveznik.

Otkriće tajne mreže tunela sugerira da bi još jedna Putinova megapalača na obali jezera Valdaj, sjeverozapadno od Moskve, mogla biti slično opremljena, piše Daily Mail.