ŠTO SLIJEDI?

Ribić o referendumu '67 je previše': Bojimo li se opstrukcija? Sve je moguće

12.05.2019 u 19:15

Bionic
Reading

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić za RTL je govorio o daljnim koracima oko referenduma '67 je previše', kojim se želi spriječiti dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a za čije je raspisivanje sinoć skupljeno više od 600.000 potpisa građana

'Dalje moramo skupiti sve te potpise, definitivno izbrojati. Možda ih je i 700 tisuća. Odnijeti u Sabor i čekati odluku', rekao je Ribić u RTL Danas. Vezano za to boje li se mogućih opstrukcija upozorio je kako je sve moguće.

'U ovoj zemlji je nažalost sve moguće. Građani moraju biti spremni reagirati ako dođe do opstrukcije njihove volje', poručio je.

Na pitanje hoće li Sabor tražiti mišljenje Ustavnog suda, poručuje:

'Ne znam. Ovo je respektabilan broj potpisa, moraju razmisliti hoće li i dalje raditi na svoju štetu. Zadnjih dana je bila eksplozija izlazaka', rekao je, a za održavanje referenduma najboljima smatra deveti mjesec.

  • +5
Inicijativa "67 je previše" prikupila više od 600.000 potpisa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju je izjavio da poštuje svaku referendumsku inicijativu te je najavio kako će o sindikalnoj inicijativi '67 je previše' Hrvatski sabor odlučivati nakon što mu budu predočeni prikupljeni potpisi građana za raspisivanje referenduma.

O tome hoće li Sabor tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja sindikalne inicijative '67 je previše', premijer je istaknuo kako će to također biti odluka Hrvatskog sabora.

Prema profesoru Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku Mate Palića, koji je gostovao danas u Dnevniku N1, svi uvjeti za održavanje referenduma '67 je previše' su ispunjeni.

'Pitanje je u skladu s Ustavom i to ne bi moglo biti razlog za neraspisivanje referenduma', rekao je profesor.

Organizacijski odbor inicijative, nakon što točno prebroji sve prikupljene potpise, Hrvatskom saboru podnosi zahtjev za raspisivanje referenduma na kojemu se odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu, a donesena odluka je obvezatna.