dobrica rončević

Riječki epidemiolog objasnio je li peti val dosegnuo vrhunac u Primorsko-goranskoj županiji

01.02.2022 u 09:38

Bionic
Reading

'Porast incidencije usporava, no to nam još uvijek ne govori ništa što se tiče prognoza, odnosno ne govori nam jesmo li dosegnuli vrhunac ili ćemo ga dosegnuti u sljedećim tjednima', komentirao je glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević situaciju na njihovu području

'Inicidencija je u tjednu od 17. do 23. siječnja iznosila 6.558 novooboljelih, a u tjednu od 24. do 30. siječnja ona je iznosila 7.285 novih slučajeva. Dakle, u odnosu na tjedan ranije, prirast novih slučajeva bio je nešto manji od deset posto, no kad se gleda pretprošli tjedan i tjedan prije njega, prirast je u tim tjednima iznosio 25,8 posto', rekao je glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević, piše Novi list.

Ovaj epidemiolog je dodao kako znaju koliko je u populaciji relativno imunih osoba, ali da taj podatak kod vala prouzročenog omikron varijantom puno manje znači nego u prethodnim valovima jer one koje smatraju relativno imunim od težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, a što se postiže prebolijevanjem ili cijepljenjem, u ovom slučaju nemaju dovoljnu zaštitu od same infekcije.

'Kod ovako visokih incidencija imamo podnošljivu situaciju s opterećenjem riječkog KBC-a, gdje od 4. siječnja imamo 36 umrlih, a od toga je 11 cijepljeno, no svi koji su bili cijepljeni, a umrli su, nisu primili booster dozu', upozorio je Rončević.

Prema njegovim riječima, brojke se vrte na razinama koje predstavljaju stagnaciju u odnosu na sam početak petog epidemijskog vala te se nije pojavio značajniji porast broja hospitaliziranih, bez obzira na porast incidencije. Rončević to pripisuje većem obuhvatu cijepljenja.

Na području ove županije također muku muče s izostancima učenika zbog izolacija i samoizolacija. Na kraju prošlog tjedna ovdje je bio 1.251 pozitivan učenik na koronavirus, a 3.883 učenika i 225 razreda u samoizolaciji.

'Podržavamo pristup čija primjena počinje u školama. Široka primjena mjere samoizolacije i izostanka zdravih učenika u samoizolaciju znatno smanjuje mogućnost održavanja odgovarajuće razine nastave u školama i zbog toga je dobro da bude zamijenjena testiranjem koje će započeti jednim danom u tjednu gdje će se organizrati podjela testova roditeljima koji će obavljati testiranje prije dolaska djece u školu. Nakon toga se može razmišljati i s povećanjem učestalosti testiranja', objasnio je epidemiolog.