svađa oko obrazovanja

Plenković hitno zove Vrdoljaka na razgovor da vidi je li se i on možda šalio kada je opako spustio predsjednici

05.12.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na svojim profilima na Facebooku komentirali su izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da su rezultati istraživanja PISA dokaz kako reforma obrazovanja ne donosi rezultate te poručili da bi, umjesto Bandiću u zatvor, bilo bolje da donese kolače u jednu od hrvatskih škola. Premijer Andrej Plenković najavio je da će smjesta pozvati Vrdoljaka na razgovor da vidi je li se šalio

Kako Vrdoljak navodi na svom profilu na Facebooku, istraživanje PISA provedeno je prije ulaska kurikularne reforme u škole i da predsjednica koja bi trebala voditi brigu o budućnosti zemlje mora to znati! Dalje navodi kako u protivnom riskira da bi netko njene istupe mogao protumačiti ili kao neznanje ili kao manipulaciju ili da je od velikog podržavatelja reforme obrazovanja - nakon Bandićeve podrške njenoj kandidaturi - posve preuzela njegovu retoriku i postala njen protivnik.

'Za kraj, umjesto nošenja kolača Bandiću u zatvor, bilo bi bolje da kolače donese u jednu od hrvatskih škola, da se na licu mjesta upozna s reformskim procesima pa da pred studentima, kojima bi trebala biti uzor, ubuduće govori pune i točne informacije', napisao je.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će Vrdoljaka smjesta pozvati na razgovor da vidi je li se on šalio. Podsjetimo, Plenković je 'vjerovao' i da se predsjednica Grabar Kitarović šalila kada je rekla kako će zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, bude li osuđen, u zatvor nositi kolače.

Ministričino objašnjenje predsjednici

Ministrica Divjak također je objasnila kako je istraživanje PISA provedeno u rano proljeće 2018., a kurikularna reforma uvedena je u škole u jesen 2019. 'Tako da je nemoguće da reforma daje rezultate 18 mjeseci prije nego što je uvedena. Učenici koji su bili dio istraživanja u školu su krenuli u pravilu 2009. godine i radili su po starome nastavnom planu i programu', napisala je.

Drugo, što se tiče ulaganja u STEM područje, navodi kako su oni prvi put uveli obveznu informatiku u pete i šeste razrede osnovnih škola u 2018., opremali škole opremom za informatiku i prirodoslovlje u rekordnim iznosima te uveli mikroračunala u šeste razrede.

'Uz sve to, nikad nije bilo više ulaganja u lektire i školske knjižnice, a tako ćemo i vrlo brzo nastaviti. Stojim svima, pa tako i predsjednici RH, na raspolaganju za sva pitanja i dvojbe, a sve s ciljem boljeg obrazovanja za našu djecu.'

Podsjetimo, predsjednica se u srijedu tijekom posjeta varaždinskom Sveučilištu Sjever osvrnula i na rezultate PISA testova, izrazivši žaljenje što su tako loši za hrvatske učenike.

'Rezultati tih istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav, umjesto da ide naprijed, nažalost ide unatrag. Ne možemo nikako biti zadovoljni tim rezultatima za 2018. godinu. Nažalost, mislim da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja o kojoj toliko pričamo ne donosi rezultate i da moramo žustrije krenuti', rekla je predsjednica. Istaknula je kako 'nema mjesta svađama o ideološkim pitanjima, već se trebamo usredotočiti na ljude, studente, učenike'.

Prema rezultatima ispitivanja PISA, testiranja znanja i vještina učenika u prirodoslovlju, matematici i pismenosti, hrvatski učenici postižu ispodprosječne rezultate u svim testiranim područjima, a učenici gimnazijskih programa u prosjeku su ostvarili najbolje rezultate od učenika svih ostalih obrazovnih programa.