covid-19

Švedska ukida sve epidemiološke mjere

07.09.2021 u 22:26

Bionic
Reading

Švedska će krajem ovog mjeseca nastaviti ublažavati korona-mjere i ukinuti sva veća ograničenja i ograničenja na javnim mjestima kao što su restorani, kazališta i stadioni, priopćila je u utorak tamošnja vlada

S obzirom na to da su cijepili većinu odraslog stanovništva, Švedska je tijekom ljeta postupno ublažila neka ograničenja. Iako posljednjih tjedana bilježe rast broja novozaraženih zbog širenja delta varijante virusa, smrtnost im je i dalje relativno niska, javlja Reuters.

Međutim, u slučaju javnih okupljanja, poput koncerata, sportskih događaja, te u barovima i restoranima, postojala su ograničenja broja ljudi, što se ukida 29. rujna. Isto tako, ukidaju se preporuke za rad od kuće. Preporuke za nošenje maski, čije nošenje ni u jednom trenutku nije bilo obvezno, ukinuli su još početkom srpnja.

Ministrica zdravstva Lena Hallengren kako Vlada također razmatra mogućnost da se za neke aktivnosti koriste covid potvrde.

Oko 70 posto Šveđana u dobi starijoj od 16 godina je cijepljeno.

Švedska bilježi puno veći broj smrtnih slučajeva od covida-19 po broju stanovnika nego njeni nordijski susjedi, koji su se odlučili za strože mjere u početku pandemije. No, imaju manji broj smrtnih slučajeva u odnosu na mnogo veće europske zemlje koje su bile u lockdownu, a smrtnost je također i ispod pandemijskog prosjeka Europske unije.

.