NAPETO U SUSJEDSTVU

Talijani zaprepastili Slovence, traže suspenziju Schengena. Što će sad Hrvatska?

06.05.2024 u 19:16

Bionic
Reading

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je kako je Italija od Slovenije zatražila privremenu suspenziju Schengenskog sporazuma zbog opasnosti od infiltracije terorista. Slovenski MUP kaže kako službenu obavijest o tome još nisu zaprimili. Kontrole na talijansko-slovenskoj granici na snazi su do 18. lipnja, a nakon toga Italija treba odlučiti o njihovom produženju ili ukidanju

Talijanska novinska agencija Ansa prenijela je u nedjelju izjavu talijanskog ministra vanjskih poslova i zamjenika premijera Antonija Tajanija, koji je, govoreći na kongresu Južnotirolske narodne stranke (SVP) u Meranu, rekao da je Italija 'zatražila privremenu suspenziju Schengena sporazuma sa Slovenijom zbog opasnosti od infiltracije terorista među izbjeglice koje preko ove zemlje dolaze s Bliskog istoka'.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi rekao je prošlog listopada kada je uvedena granična kontrola da je talijanska istočna granica točka dolaska ilegalnih izbjeglica s tzv. balkanske rute. Naglasio je da među njima ima i terorista povezanih s džihadom i Islamskom državom, a talijanske vlasti od ilegalnih prelazaka granice namjeravaju ih odvratiti graničnim kontrolama.

Prema podacima koje je objavio Piantedosi, u prvih pet mjeseci nadzora na slovenskoj granici policijske službe ušle su u trag 2200 stranaca s nereguliranim statusom. Više od 1330 je odbijen ulazak u zemlju, a 118 je uhićeno, od čega njih 65 za pomaganje i podržavanje ilegalne imigracije.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da od talijanskog MUP-a nisu primili službenu obavijest o produljenju kontrole na talijansko-slovenskoj granici. 'Italija od listopada prošle godine zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku te povećana razina prijetnje zbog terorizma, a kontrole na talijansko-slovenskoj granici na snazi su do 18. lipnja', dodaju iz slovenskog MUP-a.

Kontrole na granici Slovenije i Italije kod Trsta Izvor: Profimedia / Autor: Duccio Pugliese / LaPresse / Profimedia

Zbog najave talijanskih vlasti o suspenziji Schengenskog sporazuma sa Slovenijom, Klub zastupnika oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) traži sazivanje hitne sjednice saborskog Odbora za unutarnje poslove, državnu upravu i lokalnu samoupravu. 'Smatramo da najnoviji potez Italije pokazuje nepovjerenje u slovensku politiku i uspješnost u sprječavanju ilegalnih migracija i zato predlažemo sazivanje hitnog sastanka na kojem bi se detaljnije raspravljalo o ovoj temi', priopćili su iz Janšine stranke.

Europarlamentarac iz redova socijaldemokrata Matjaž Nemec oštro je reagirao na potez Italije i ministra Tajanija. Opisao ih je kao 'jasno politički motivirane, usmjerene uglavnom na unutarnju javnost u Italiji prije europskih izbora'. 'Italija je odlučila odgovornost za vođenje migracijske politike izvesti na Albaniju i prijetiti Sloveniji, što je protivno dobrosusjedskim odnosima i iskrenoj suradnji unutar EU'. Ocijenio je da je Tajanijev postupak predstava za javnost te pozvao Sloveniju da ne produžava kontrolu s Hrvatskom.

Italija je u listopadu prošle godine uvela granične kontrole sa Slovenijom. Slovenija je zatim 21. listopada prošle godine uvela privremene kontrole na unutarnjoj schengenskoj granici s Hrvatskom i Mađarskom. Kako objašnjavaju iz ministarstva, radi se o privremenoj mjeri zbog povećane opasnosti od terorizma, a kontrola će trajati do 22. lipnja. Iz ministarstva dodaju i kako intenzivno proučavaju mogućnosti produljenja ili ukidanja graničnih kontrola.

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar rekao je krajem travnja da će odluka o tome hoće li Slovenija produžiti granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom biti poznata idućih dana. Istaknuo je da se situacija na Bliskom istoku pogoršala od listopada, kada je Slovenija uvela kontrolu.