'umirovljenici za europu'

Umirovljenici zajedno kreću u borbu za mjesto u EU Parlamentu

30.04.2024 u 13:27

Bionic
Reading

Umirovljenici zajedno poručili su na predstavljanju programa za EU izbore da je za umirovljenike ključna njihova zastupljenost u EU parlamentu jer je to jamstvo da će netko imati pravo i mogućnosti zastupati njihove interese

"Ako nemate svoje predstavnike u nekom predstavničkom tijelu, onda nemate nikoga kome ćete biti u fokusu", rekao je nositelj koalicijske liste Milivoj Špika u utorak, predstavljajući program "Umirovljenici za Europu" čiji je naglasak na boljoj zdravstvenoj i socijalnoj skrbi.

Ustvrdio je da se preko EU može utjecati i na nacionalno zakonodavstvo te ga "prisiliti da se uhvati u koštac s najvećim problemom osoba treće životne dobi, a to je rastuće siromaštvo umirovljenika uz segregaciju koju nosi za sobom".

Koalicija Umirovljenici zajedno u EU parlamentu će, naglasio je Špika posebnu pažnju usmjeriti na zdravstvenu i socijalnu skrb te će glavni prioriteti biti izgradnja i opremanje centara za starije osobe i centara za palijativnu skrb.

Špika je upozorio kako Vlada do sada nije ispunila obećanja i da nije povukla dovoljno sredstava iz EU fondova za potrebe umirovljenika.

Uz kvalitetnije zdravstvo i socijalna skrb, u programskom fokusu su im i socijalna pravda, borba protiv diskriminacije te aktivno starenje s obzirom na to da je jedan od najvećih problema Europske unije demografija.

Špika je upozorio i kako se starije osobe sve više susreću s rastućom diskriminacijom po raznim osnovama - od prava na zapošljavanje, prava na neke socijalne usluge, pa do toga da im je limitirana sloboda.

"Svaka se sloboda temelji na ekonomskoj slobodi. Ako to uzmemo kao polazišnu osnovu, onda mi možemo reći da danas u Hrvatskoj preko 700.000 umirovljenika uopće nisu slobodni ljudi jer mirovina nije dostatna ni za najjednostavnije preživljavanje", istaknuo je.

U EU parlamentu borit će se za pravedniji sustav mirovina koji će osigurati dostojanstvenu mirovinu za sve umirovljenike, uz poseban naglasak na borbu protiv siromaštva, usklađivanje mirovina s rastom troškova života te na osiguravanje stabilnosti mirovinskog sustava.

Između ostalog, istaknuli su kako će ostvarivati suradnju s grupacijama u EU parlamentu koje se temelje na poštivanju Povelje EU, a posebno na dva prava - ono starijih osoba na dostojan život i neovisnost te na pravo osoba s invaliditetom na integraciju.

Također, Špika je naveo kako su sučeljavanje programa za parlamentarne izbore "zasjenili fajtovi dvije osobe", što je ocijenio neprihvatljivim, a kako postoji mogućnost da se to ponovi, izvadio je košarkašku loptu i boksačke rukavice te premijera Plenkovića pozvao na košarkaški, a predsjednika Milanovića na boksački meč.

"Ako već žele zabaviti naše građane, idemo ih zabaviti", poručio je Špika.