ZBOG NUKLEARNOG ORUŽJA

Veleposlanik Sjeverne Koreje pri UN-u: Nove skupine za praćenje sankcija neće uspjeti

05.05.2024 u 06:28

Bionic
Reading

Napori koje predvode SAD i druge zapadne zemlje da formiraju nove skupine za praćenje sankcija Sjevernoj Koreji neće uspjeti, rekao je izaslanik te zemlje u UN-u u nedjelju, prema državnim medijima KCNA

Veleposlanik Kim Song dao je komentar reagirajući na zajedničku izjavu koju su SAD i njegovi saveznici izdali ovog tjedna pozivajući na nastavak rada panela stručnjaka UN-a koji nadziru dugotrajne sankcije protiv Pjongjanga zbog njegovog programa nuklearnog oružja i projektila.

Ranije ove godine, Rusija je stavila veto na godišnje obnavljanje panela usred optužbi koje predvodi SAD da je Sjeverna Koreja isporučila oružje Rusiji za korištenje u ratu u Ukrajini. 'Neprijateljske snage mogu uspostaviti drugi i treći stručni panel u budućnosti, ali svi će se s vremenom suočiti sa samouništenjem', citira KCNA Kimove riječi u izjavi.

Prošlog mjeseca američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield posjetila je demilitariziranu zonu, jako utvrđenu granicu između dviju Koreja, koje su tehnički i dalje u ratu, te je pozvala Rusiju i Kinu da prestanu nagrađivati Sjevernu Koreju za njezino loše ponašanje.

Njezin put je uslijedio nakon što je Rusija odbila godišnje obnavljanje multinacionalnog panela stručnjaka koji je u proteklih 15 godina pratio provedbu sankcija UN-a usmjerenih na obuzdavanje nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.