PONOS RATNE MORNARICE

[VIDEO] Objavljena snimka najnovijeg kineskog 'nevidljivog' razarača

11.10.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Prošlog tjedna na kineskoj državnoj televiziji prikazana je snimka najnovijeg kineskog razarača oznake Tip 055, naoružanog navođenim projektilima, koji je porinut krajem lipnja u brodogradilištu Jiangnan blizu Šangaja, a koji bi u službu trebao ući već početkom iduće godine

Radi se naime o prvom od četiri planirana broda najnovije generacije koji bi, uz još 17 naručenih brodova među kojima su stražarski čamci te fregate s navođenim raketama, trebali osvježiti kinesku ratnu mornaricu.

S duljinom od 180 metara, novi kineski ratni brod je zasad najveći kineski razarač, a prema navodima vojnih analitičara, Tip 055 imat će ulogu neposredne pratnje i zaštite u desantnim pomorskim grupama te grupama nosača aviona.

Razarač je širok 19 metara, a gaz broda iznosi 6,6 metara, dok najveća brzina iznosi 30 čvorova.

Popis naoružanja još uvijek je obavijen velom tajne, no prema nekim najavama, razarač bi trebao biti naoružan sustavom za vertikalno lansiranje sastavljenim od 128 cijevi, potom protubrodskim raketama dugog dometa YJ-100, protubrodskim i protuzračnim projektilima te topovima kalibra 130 milimetara i topničkim sustavima za blisku borbu Tip 1130 kalibra 30 milimetara.

Kineski razarač Tip 055 Izvor: Društvene mreže / Autor: CCTV

Novi razarač ima poboljšanu verziju propulzijskog sustava, napredniju elektroniku u obliku nove generacije senzora te naprednijeg sonara i radara, kao i torpedne mamce i ometače.

Vrlo je specifičnog dizajna sa stealth karakteristikama te je, prema najavama kineskog vojnog vrha, prvi u nizu brodova koji bi trebali pridonijeti reorganizaciji i modernizaciji kineske borbene flote.