ŽIVOT U ZLATNOM KAVEZU

[VIDEO] Upoznajte tajnovito kinesko selo bogataša koje se nitko ne usudi napustiti

21.09.2017 u 14:45

Bionic
Reading

Luksuzno selo Huaxi na krajnjem istoku Kine smatra se najbogatijim u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, no kako je postalo stjecište tamošnjih bogataša, obavijeno je velom tajni zbog ograničenog pristupa u njega

Selo Huaxi u pokrajini Jiangsu opravdano nosi naziv 'selo bogataša'. Može se pohvaliti neboderima izgrađenim po uzoru na pagode, uzornim vilama u nizu, kojih se ne bi postidjela ni najskuplja londonska četvrt, mnoštvom privatnih helidroma te tematskim parkovima.

Stanovnici sela, njih 2.000, redom su bogataši koji žive u identičnim vilama, a za kupnju jedne takve nekretnine potrebno je imati više od 143.000 dolara na računu, što služi kao osiguranje. No postoji stavka u ugovoru za kupnju koja kaže kako stanovnici koji žele napustiti Huaxi automatski gube sve što imaju na računu te samu vilu, pa dosad nije zabilježen nijedan slučaj preseljenja.       

Život u zlatnom kavezu ima i svojih dodatnih mana, pa tako stanovnici ovog svojevrsnog Potemkinovog sela moraju raditi svih sedam dana u tjednu, a kako je izlazak ograničen, sav zarađeni novac slijeva se u seoski proračun.

Huaxi je do prije pedesetak godina bilo tipično siromašno kinesko selo usred polja riže. No nakon što je visokom partijskom dužnosniku Wu Renbau 60-ih godina prošlog stoljeća odobren eksperiment izgradnje luksuznog socijalističkog sela ovo neobično naselje bilježi uspjeh iz godine u godinu.

Wu je naime uz blagoslov Pekinga otvorio nekoliko investicijskih tvrtki kako bi od nekoć zapuštene sredine napravio ponos kineskog socijalizma koji je nazvao 'Prvo selo ispod nebeskog svoda'. Investicija se vrlo brzo isplatila, a procijenjena je na oko 6,5 milijardi eura.

  • +3
Selo Huaxi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U međuvremenu su za stanovnike otvorena nova radna mjesta u obliku tvornica, a izgrađena je i sva prateća infrastruktura koja uključuje škole, bolnice i trgovačke centre. 

Kako bi pokazali moć zajednice, stanovnici investitori odlučili su 2011. sagraditi fascinantni neboder od 72 kata kako bi se dostojno obilježila 50. godišnjica pokretanja projekta, za čiju je izgradnju utrošeno 430 milijuna dolara. Neboder je sagrađen prije zadanog roka, a njegova visina iznosi 328 metara, što je četiri metra više od Eiffelova tornja.

Selo Huaxi ima neboder viši od Eiffelovog tornja Izvor: Društvene mreže / Autor: SPH Razor

Huaxi ima i vlastitu prijevozničku tvrtku, ali ona ne prometuje cestama, već zrakom, jer se za prijevoz 'seljaka' koriste helikopteri kojima stižu do financijskog središta u Šangaju za manje od sat vremena.

Stanovnici Huaxija žive u identičnim vilama Izvor: Društvene mreže / Autor: Business Insider

U selu se nalazi i veliki tematski park s replikama slavnih građevina kao što su Kineski zid, Zabranjeni grad i pariški Slavoluk pobjede. No nema klubova i barova, pa se na kraju s pravom postavlja pitanje kakav je doista život u ovom luksuznom i tajnovitom selu koje se ne napušta bez osobnog bankrota.