sve za novi mandat

Von der Leyen spremna surađivati i s tvrdom desnicom? Socijalisti i zeleni u šoku

30.04.2024 u 19:27

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poslala je dosad najjasniji signal da je spremna surađivati sa strankama tvrde desnice kako bi osigurala drugi mandat na najmoćnijoj poziciji u Europskoj uniji, piše Politico

Von der Leyen je, govoreći na debati u Maastrichtu, koju su organizirali Politico i Studio Europa Maastricht, dala do znanja da će biti spremna na dogovor sa skupinom Europskih konzervativaca i reformista (ECR) nakon europskih izbora u lipnju.

Zastupnici ECR-ove skupine u Europskom parlamentu često su nepokolebljivo euroskeptični, stojeći desnije od pučana, a očekuje se da će se broj zastupnika ECR-a u Europskom parlamentu povećati nakon izbora.

Povezivanje ECR-a i Europske pučke stranke, kojoj pripada Von der Leyen, moglo bi značiti značajan pomak udesno u kreiranju politike EU-a – od tema poput migracija do zakonodavstva o klimi, prava žena i obrane, piše Politico.

Međutim dogovaranje takvog saveza moglo bi biti visokorizično jer bi moglo razbiti koaliciju između skupine europskih pučana i socijalista, a koji tradicionalno upravljaju institucijama EU-a.

Dok je Von der Leyen isključila pakt s najekstremnijom desničarskom skupinom Identitet i demokracija - koja uključuje Francuskinju Marine Le Pen - aktualna šefica EK-a bila je dvosmislena kada je riječ o suradnji s ECR-om, koji podržava talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Suradnja s ECR-om 'uvelike ovisi o sastavu parlamenta i tko je u kojoj skupini', rekla je Von der Leyen na jučerašnjoj debati.

Stranke krajnje desnice do sada su bile podalje od vlasti u većem dijelu Europe zahvaljujući prešutnom dogovoru među umjerenijim suparnicima. No posljednjih godina su političari s ekstremno desnim stavovima o pitanjima kao što su migracije doživjeli uspjehe, pobjeđujući na nacionalnim i regionalnim izborima te nadmašujući ankete u Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj i Njemačkoj.

  • +13
Ursula von der Leyen Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Socijalisti kažu 'ne'

Otvaranje mogućnosti dogovora s ECR-om je riskantna strategija. Kako bi osigurala drugi mandat kao predsjednica Komisije, Von der Leyen će vjerojatno trebati potporu grupe Socijalista i demokrata, za koju ankete pokazuju da će biti druga na izborima u lipnju.

'Vrijednosti i prava ne mogu se dijeliti prema nekim političkim dogovorima', rekao je Nicolas Schmit, vodeći kandidat socijalista. 'Ili možete imati posla s ekstremnom desnicom jer ih trebate ili im jasno kažete da dogovor nije moguć jer ne poštuju temeljna prava za koja se borila naša Komisija.'

'Nećemo moći glasati za program koji je dogovoran s ECR-om', rekao je Schmit novinarima nakon debate.

Budući da skupina ECR nije sudjelovala na debati, nakon što je odlučila ne istaknuti vodećeg kandidata, kandidat zelenih Bas Eickhout problematizirao je spremnost Von der Leyen za sklapanje dogovora s desničarskim nacionalistima.

Eickhout, nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu, šokirano je reagirao na njezine odgovore, uzviknuvši: 'Molim?!'

Labava koalicija europskih pučana, socijalista i liberala, kojima se ponekad pridružuju zeleni, upravlja blokom u Europskom parlamentu od 2019.

Prema sustavu EU-a, nova Europska komisija, koju će nakon izbora imenovati čelnici EU-a, zahtijevat će potporu većine od 720 zastupnika u Europskom parlamentu. Zadnji put, 2019., Von der Leyen je potvrđena sa samo devet glasova više.