PROLJEĆE U PROSINCU

Zbog južine na ulicama Zagreba usred Adventa zavladali kratki rukavi

17.12.2019 u 17:40

Bionic
Reading

Prognoze su bile točne. U utorak je bilo još toplije nego u ponedjeljak kao da nije sredina Adventa. Temperatura je tijekom dana dosezala gotovo proljetnih 20 stupnjeva.

Ekipa s portala kadcekisa.com za danas je najavila proljeće, a slično vrijeme najavljuju i za sutra. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a najviša dnevna temperatura između 16 i 19 stupnjeva Celzija.

I Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a je za HRT i u nastavku tjedna prognozirao južinu i iznadprosječnu toplina.

"Na Jadranu sve do kraja tjedna znatno toplije nego što je uobičajeno za drugi dio prosinca. Kiša će od srijede biti češća, osobito u četvrtak i subotu kad će ponegdje biti i obilnija uz moguću grmljavinu. Umjereno i jako jugo s olujnim udarima stvarat će probleme u pomorskom prometu, a krajem četvrtka i početkom petka prolazno će puhati južni i jugozapadni vjetar, isto kao i u subotu i početkom nedjelje. U većem dijelu unutrašnjosti do petka bez bitne promjene - djelomice sunčano, a uz više oblaka uglavnom u gorju povremeno malo kiše. Ujutro mjestimice magla, većinom na istoku u srijedu i četvrtak. Za vikend oblačnije, povremeno s kišom. Jugozapadni i južni vjetar će najprije oslabjeti, u petak pojačati. Iako će temperatura biti malo niža nego utorak i dalje ostaje mnogo toplije od prosjeka.", prognozirao je Kozarić.

Istramet za području Istre i Kvarnera i za srijedu najavljuje pretežno oblačno vrijeme, mjestimice uz slabu kišu, naročito na riječkom području i u gorju. Puhat će slabo do umjereno, na Kvarneriću jako jugo. Temperature zraka ujednačene, kretat će se između 14 i 17 stupnja Celzija.

  • +7
Zbog južine na ulicama Zagreba usred Adventa zavladali kratki rukavi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vjerovali u klimatske promjene ili ne DHMZ je u ponedjeljak objavio klimatološku analizu prema kojoj su studeni 2019. obilježile srednje mjesečne temperature zraka iznad prosjeka (1981. ‒ 2010.) na svim analiziranim postajama. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 2,4 (Mali Lošinj) do 4,7 stupnja Celzija (Gospić i Slavonski Brod).

Apsolutna maksimalna temperatura zraka za studeni 2019. godine bila je većinom viša od odgovarajućeg prosjeka (1981. ‒ 2010.) dok je u Rijeci bila jednaka prosjeku, a odstupanja su se nalazila u rasponu od -1,7 (Parg) do 3,7 stupnja (Slavonski Brod). Analiza količina oborine za studeni 2019. godine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1981. – 2010.) pokazuje da su količine oborine bile većinom iznad prosjeka.

  • +3
Jugo u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic