SVJETSKA PREMIJERA

BMW Vision Neue Klasse: Ovako će izgledati sljedeća generacija vozila bavarske marke

04.09.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Vision Vehicle, koji će prvi put biti predstavljen javnosti na Međunarodnom sajmu automobila IAA Mobility 2023. u Münchenu, utjelovljuje jasan dizajnerski jezik, s ekspanzivnim površinama i samo nekoliko karakterističnih linija, koji je sveden na najvažnije

Sa svojim najnovijim konceptom dizajna, BMW Vision Neue Klasse, BMW Grupa prikazuje kako će izgledati sljedeća generacija vozila iz svoje temeljne marke BMW. 'BMW Vision Neue Klasse kombinira našu sposobnost inovacija u ključnim područjima elektrifikacije, digitalizacije i cirkularnosti,' kaže Oliver Zipse, predsjednik Upravnog odbora BMW AG. 'Na ovaj način uvijek smo u mogućnosti ostati dva koraka ispred budućnosti: Neue Klasse već donosi mobilnost sljedećeg desetljeća na ceste 2025. – i vodi BMW u novu eru.'

Vision Vehicle, koji će prvi put biti predstavljen javnosti na Međunarodnom sajmu automobila IAA Mobility 2023. u Münchenu, utjelovljuje jasan dizajnerski jezik, s ekspanzivnim površinama i samo nekoliko karakterističnih linija, koji je sveden na najvažnije. Ovaj pristup naglašava prepoznatljive značajke kao što su BMW 'bubrežasta' rešetka i Hofmeister izbočina grafike bočnog prozora, dajući dizajnu još više BMW dojma. U unutrašnjosti, sljedeća generacija BMW iDrivea jamči jedinstveno digitalno korisničko iskustvo koje spaja stvarni i virtualni svijet. Povećana upotreba sekundarnih sirovina, resursno učinkovita proizvodnja i potpuno električni pogonski sklop sa šestom generacijom BMW eDrive tehnologije smanjuje ugljični otisak Neue Klasse tijekom životnog ciklusa vozila.

BMW Vision Neue Klasse koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

'30 posto veći domet, 30 posto brže punjenje, 25 posto veća učinkovitost – Neue Klasse predstavlja veliki tehnološki skok koji će EfficientDynamics odvesti do novih visina. Isto se odnosi i na njegov dizajn – koji ne može biti više futuristički,' kaže Frank Weber, član Upravnog odbora BMW AG odgovoran za razvoj. 'S Neue Klasseom krenuli smo u najveću investiciju u povijesti tvrtke. Ne pišemo samo sljedeće poglavlje BMW-a; pišemo potpuno novu knjigu. Zato će Neue Klasse zasigurno utjecati na sve generacije modela.'

Novi BMW dizajnerski jezik: jasan, elegantan, bezvremenski

Vanjski izgled prikazuje elemente dizajna koji će definirati različite modele Neue Klasse. Jasan je, elegantan, bezvremenski. Nova, potpuno električna arhitektura vozila također otvara nove mogućnosti za dizajn interijera. 'Dizajn Neue Klasse tipičan je za BMW i toliko je progresivan da izgleda kao da smo preskočili generaciju modela,' objašnjava Adrian van Hooydonk, voditelj BMW Group Designa.

Snažni lukovi kotača, uvučeni staklenik i strmo naprijed nagnuti prednji dio 'nos morskog psa' karakteristične su značajke BMW-a. 21-colni aerodinamični kotači odaju počast klasičnom dizajnu križnih krakova nadahnutom motosportom. Istodobno, gotovo monolitna karoserija vozila, s jakim udubljenjima sprijeda i straga, kao i velikim površinama prozora, stvaraju novu estetiku.

Svjetlucava vanjska boja u 'Joyous bright', sa svojom suptilnom žutom nijansom, naglašava prijateljsku, budućnosti usmjerenu osobnost BMW Vision Neue Klasse. Kontrast daju crni bočni pragovi i branici. S višim postotkom sekundarnih sirovina i značajno smanjenom raznolikošću materijala, napravljena su ciljana poboljšanja kako bi se povećala cirkularnost. Poboljšani koncept rastavljanja također će pomoći optimizirati recikliranje vozila Neue Klasse.

Svježa interpretacija prepoznatljivih dizajnerskih elemenata marke, poput BMW 'bubreg' rešetke i dvostrukih prednjih svjetala, pretvaraju prednji dio vozila u jedno područje interakcije. Svjetlosni efekt s preciznom trodimenzionalnom animacijom pokreće intuitivnu interakciju između čovjeka i njegovog vozila čim se približi automobilu. Elementi E Ink u donjem dijelu bočnih prozora također se pojavljuju u scenariju dobrodošlice eksterijera, usmjeravajući pozornost na područje senzora koji aktivira automatsko otvaranje vrata. Inovativna tehnologija na sličan način definira dizajn stražnjih svjetala, s 3D ispisanim svjetlosnim elementima koji se protežu na nekoliko razina i kojima se ciljano upravlja kako bi se stvorio jedinstveni dojam dubine.

Pruža viziju: Sljedeća generacija BMW iDrive-a

Analogne radne kontrole su svedene na minimum u BMW Vision Neue Klasse. Interakcija čovjeka i automobila odvija se kroz BMW Panoramic Vision, središnji zaslon i višenamjenske tipke na upravljaču. Korisničko iskustvo zaokružuje provjereno glasovno upravljanje BMW Intelligent Personal Assistant. Na taj način, sljedeća generacija BMW iDrivea nudi modernu interpretaciju usmjerenosti prema vozaču tipičnoj za marku.

Kao što je učinio s uvođenjem BMW iDrive kontrolera u središnju konzolu i BMW Head-Up Display, marka je ponovno vodeća u svijetu s BMW Panoramic Vision, koji će biti dostupan po prvi put u Neue Klasse. Informacije se projiciraju na idealnoj visini u vidnom polju vozača i, po prvi put, preko cijele širine vjetrobranskog stakla. Ova će inovacija nadopuniti poboljšani BMW Head-Up zaslon u proizvodnim modelima Neue Klasse.

U sljedećoj generaciji BMW iDrivea, i vozač i suvozač mogu komunicirati s informacijama prikazanim na BMW Panoramic Vision, stvarajući zajedničko korisničko iskustvo. Vozači mogu jednostavnom gestom premjestiti sadržaj prikazan na središnjem zaslonu na BMW Panoramic Vision.

Koordinirana koreografija između ambijentalnog osvjetljenja i grafičkih elemenata središnjeg zaslona i BMW Panoramic Vision obogaćuje korisničko iskustvo – koje se također može prilagoditi korištenjem My Modes. U My Mode 'Sport', određeni zasloni postavljeni su na žutu pozadinu za podršku dinamičnoj vožnji. Novi BMW iDrive temelji se na visoko integriranoj softverskoj arhitekturi koja objedinjuje podatke koji se odnose na iskustvo vožnje i infotainment s podacima iz elektronike i električnog sustava vozila i BMW oblaka. Interakcija između čovjeka i vozila tako se može još više prilagoditi situaciji vožnje i individualnim potrebama, omogućujući potpuno novu percepciju mobilnosti.

Svijetle tkanine od užadi stvaraju ugodnu atmosferu unutar BMW Vision Neue Klasse. Svijetla ploča s instrumentima podržava kolo upravljača, koji je spljošten na vrhu i dnu, kao i središnji zaslon s matričnim pozadinskim osvjetljenjem u obliku paralelograma. Postolje za punjenje pametnog telefona i stakleni prostor za ručicu mjenjača na središnjoj konzoli. Prednja sjedala pričvršćena su za pod pomoću jednog nosača, čime se oslobađa dodatni prostor za noge u stražnjem dijelu, gdje putnici mogu uživati u prostranosti koju stvaraju dva zasebna sjedala. Dizajn interijera, koji je potpuno bez ukrasnog kroma ili kože, pomaže optimizirati ugljični otisak proizvodnog procesa.

  • +52
BMW Vision Neue Klasse Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Proizvodnja sa smanjenom emisijom CO2, šesta generacija BMW eDrive tehnologije

Proizveden u novoj tvornici u Debrecenu u potpunosti bez fosilnih goriva i uz mnogo veću upotrebu sirovina i sekundarnih materijala proizvedenih sa smanjenim CO2, Neue Klasse također će pružiti značajan poticaj za resursno učinkovitu individualnu mobilnost. Visoka energetska učinkovitost tijekom faze korištenja vozila bit će osigurana optimizacijom težine, zraka i otpora kotrljanja, kao i kroz inteligentno upravljanje toplinom, posebno za električni pogonski sklop, korištenjem šeste generacije BMW eDrive tehnologije.

Uz visoko učinkovite elektromotore, glavni napredak u novoj tehnologiji BMW eDrive uključuje novorazvijene okrugle baterije s više od 20 posto većom gustoćom energije od one prizmatičnih ćelija koje su se ranije koristile. Šesta generacija tehnologije BMW eDrive poboljšat će brzinu punjenja za modele Neue Klasse do 30 posto, uz povećanje njihovog dometa do 30 posto. Kao rezultat svih ovih mjera, ukupna učinkovitost vozila povećat će se do 25 posto.

Inovacije jamče prepoznatljiv BMW užitak u vožnji za buduće generacije

Elektrifikacija, digitalizacija i cirkularnost ključni su elementi transformacije koju aktivno oblikuje BMW Grupa, a započela je s elektrificiranim modelima marke BMW i. BMW i Vision Circular naglašava golemi potencijal koji se može iskoristiti sustavnom implementacijom kružnog gospodarstva koje smanjuje potrošnju sirovina i emisije CO2. BMW i Vision Dee, s druge strane, pokazuje kako digitalna tehnologija usmjerena na čovjeka može obogatiti korisničko iskustvo.

Sve ove teme sada se objedinjuju u BMW Vision Neue Klasse, vozilu koje predstavlja cijeli niz tehnoloških inovacija kroz koje BMW Group demonstrira svoju buduću održivost. BMW Vision Neue Klasse signalizira početak nove ere individualne mobilnosti koja je bogata digitalnim iskustvima, lokalno bez emisija i kružna na duge staze – jamčeći tipičan BMW užitak u vožnji za generacije koje dolaze.