POMNO PRATE SITUACIJU

EU-ov povjerenik: 'Propast američkog SVB-a nije izravna prijetnja europskim bankama, ali...'

13.03.2023 u 17:07

Bionic
Reading

Propast američkog Silicon Valley Banka (SVB) ne predstavlja izravnu prijetnju europskom bankovnom sektoru, ali treba pratiti njezine neizravne posljedice, upozorio je u ponedjeljak povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni

"Moramo pratiti moguće neizravne posljedice, ali u ovom trenutku smatramo da ne predstavljaju značajan rizik", izjavio je Gentiloni. Europska središnja banka (ECB) pomno prati situaciju, a sve europske banke poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi otklonile rizik od sličnog scenarija, naglasio je povjerenik EU-a.

Utjecaj na vrijednost dionica europskog bankarskog sektora bio je očekivan, ali procjena rizika od domino-efekta druga je stvar, naglasio je. "Mislim da trenutno u Europi ne prijeti stvarna opasnost od širenja negativnih posljedica", rekao je.

Američka agencija za osiguranje depozita (FDIC) objavila je u petak da je preuzela SVB sa sjedištem u Silicijskoj dolini. Banka specijalizirana za financiranje startupova propala je zato hitnom dokapitalizacijom nije uspjela pribaviti novac izgubljen na obvezničkom portfelju. Ministri financija eurozone okupili su se u glavnom gradu Belgije na redovitom sastanku na kojem će analizirati stanje u gospodarstvu i raspravljati o proračunskoj politici, napominje agencija dpa.