od energetike do hrane

Poslovanje Vujnovčeve ENNA grupa: Postali su drugi opskrbljivač strujom u državi

07.05.2024 u 21:36

Bionic
Reading

ENNA Grupa je u srijedu izvijestila da su u 2023. sve njene divizije - energetika, logistika i hrana, ostvarile rezultate koje karakterizira porast prihoda i dobiti te se investicije provode planiranom dinamikom

Proteklu godinu, kako su naveli, obilježile su velike promjene - u kolovozu je iz grupe izišlo Prvo plinarsko društvo (PPD) te je započeo proces pripreme ENNA-e za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala.

Tvrtka ENNA Opskrba u 2023. je ostvarila prihod iz poslovanja od 217,2 milijuna eura te dobit od 12 milijuna eura, dok je EBITDA iznosila 15,2 milijuna eura.

Broj zaposlenih u 2023. narastao je za 51 posto te je tvrtka godinu zaključila s 59 zaposlenika.

ENNA Opskrba je lani postala drugi najveći opskrbljivač električnom energijom poslovnih kupaca u RH (poslije HEP Opskrbe).

Tijekom 2023. je, kako su naveli, otkupljeno oko 400 gigavatsati električne energije iz obnovljivih izvora, što je porast od 103 posto u odnosu na godinu ranije.

Tvrtka ENNA Geo, kako se navodi u priopćenju, u 2023. uložila je šest milijuna eura u istraživanje geotermalnih izvora u Hrvatskoj.

Društvo Geo Power Zagocha je kao nositelj eksploatacijskog polja geotermalnih voda “Slatina 2” tijekom 2023. izvršilo sve potrebne pripremne radnje za početak kampanje bušenja.

Početak izrade prve bušotine očekuje se krajem kolovoza.

Divizija logistika lani je zabilježila prihode iz poslovanja od 43,6 milijuna eura, uz dobit od 5,3 milijuna eura i EBITDU od 6,3 milijuna eura.

U 2023. godini tvrtka ENNA Transport Hrvatska zauzela je prvo mjesto među privatnim željezničkim operaterima s 3,3 milijuna tona prevezenog tereta i 168 stalno zaposlenih.

Diviziju hrane čine tvrtka ENNA Fruit, koja je tijekom 2023. postala vlasnica tvrtke Moslavina voće te tvrtka Naturala, a lani su ostvarile 268,9 milijuna eura prihoda, uz dobit od 7,6 milijuna eura i EBITDU od 14 milijuna.

Glavni fokus te divizije lani je bio na otkupu i plasmanu domaće robe te na oživljavanju domaće poljoprivredne proizvodnje.

Tijekom 2023. tvrtka se, uz domaće tržište, bavila i širenjem na regiju te je u inozemstvu zabilježen porast prihoda od 116 posto.