svečana dodjela

Lada Borovina Kovjanić dobitnica nagrade Inženjerka godine 2024.

08.05.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Senior softver inženjerka Lada Borovina Kovjanić iz tvrtke mStart plus dobitnica je nagrade "Inženjerka godine 2024.", objavljeno je u srijedu na svečanoj dodjeli

Nagrada je dodijeljena u sklopu Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma, a riječ je o inicijativi koju je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora pokrenula u suradnji s kompanijom Siemens Hrvatska, čime se želi odati priznanje inženjerkama iz gospodarstva i nadahnuti djevojke za odabir STEM studija i inženjerske karijere.

Inženjerka godine se birala po drugi puta, na natječaj je pristiglo više od 70 prijava.

Među deset finalistica su se još našle projektna inženjerka razvoja proizvoda u Krašu Ivana Abramović, voditeljica službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću u Carnetu Vlatka Jajetić, voditeljica projekata u tvrtki Intea Ivana Jazbec, projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata u Končar MES-u Marina Medić, voditeljica robotike u Codelu Nives Mustapić, rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju u A1 Hrvatska Andrea Pirša Ilić, voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje Maja Trstenjak, stručnjakinja za geološku razradu ležišta u Ini Marina Vanjek i voditeljica projekata gradnje u Sparu Hrvatska Željka Varjačić.

O pobjednici su odlučivala četiri ocjenjivačka suda - predstavnici organizatora, medija, zatim nastavnici i učenici šest srednjih škola, kao i same finalistice među sobom.

Nagradu je dodijelio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

"Lada Borovina Kovjanić se bavi razvojem i održavanjem aplikacije mProces koju koristi više od 130 kompanija. Jedina je žena u odjelu mStart plusa za razvoj aplikativnih rješenja koji broji 20 zaposlenika", istaknuto je u obrazloženju.

Između ostalog je rečeno da Ladin karijerni put nije bio linearan, s obzirom da je zbog majčinstva napustila studij građevine. Svoje prve programerske korake je napravila izradom aplikacije koja pomaže osnovnoškolcima da steknu matematičke i programerske vještine, a kasnije je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu stekla titulu magistre inženjerke informacijskih tehnologija.

Borovina Kovjanić se u prigodnom obraćanju zahvalila organizatorima, "najboljem šefu na svijetu" Igoru Sjevercu, bivšem fakultetu, kolegama u tvrtki te svojoj obitelji.

Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja je rekao kako su istraživanja pokazala da su djevojke u hrvatskim školama uspješnije od muških kolega u svim područjima, pa tako i u STEM-u.

Iznio je i podatak da gotovo 50 posto učenika u Hrvatskoj svoju buduću karijeru vidi u STEM području, no ti "snovi" su donekle "rodno razdijeljeni", pa su u biomedicini i zdravstvu dominantne djevojke, a u informatici i računarstvu mladići. Tako na kraju osnovne škole aspiracije prema informatici i računarstvu pokazuje 11 posto učenika, a samo 1,2 posto učenica. Još znakovitije razlike su prisutne u području elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje "svoje snove vidi" 11,4 posto mladića, a tek 0,4 posto djevojaka.

Stoga, ovakvi događaji su važni i dobrodošli, kako bi mlade djevojke mogle vidjeti primjer drugih sposobnih žena koje su ostvarile "svoje snove" u području inženjerstva, rekao je Jokić.

Predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar je istaknula da živimo u uzbudljivom tehnološkom dobu, gdje se promjene događaju munjevitom brzinom. Pritom je za napredak društva potrebna inženjerska struka i inovacije, a nema područja na koje se to ne odnosi, ustvrdila je.

Poručila je i da "talente ne treba ograničiti samo na pola populacije", s obzirom da se učenice natječu u fizici, kemiji, matematici i drugim STEM područjima s jednakim uspjehom kao i njihovi muški kolege.

S obzirom da brojni mladi još nisu sigurni čime bi se bavili u budućnosti, treba ih bolje informirati o mogućnostima koje STEM nudi, rekla je Lončar. Zaključila je da, iako nema razlike u obavljenom poslu između muških i ženskih inženjera, činjenica je da je ženama još uvijek teže u tom "muškom svijetu".