CHIARA FERRAGNI

Haljine o kojima se govori: Talijanska ikona stila izazvala burne reakcije svojim outfitima

08.02.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Ulogu voditeljice 73. Sanrema talijanska televizija Rai dodijelila je Chiari Ferragni, jednoj od najpoznatijih modnih blogerica na svijetu, a zadatak kreiranja scenskih izdanja 35- godišnja Talijanka povjerila je Dioru

Već prve večeri ove kultne glazbene manifestacije, Ferragni je poslala snažnu poruku s četiri kreacije na pozornici, stvorene u Diorovom ateljeu i pod budnim okom njegove kreativne direktorice, talijanske dizajnerice Marie Grazie Chiuri.

Svojoj milijunskoj vojsci pratitelja na Instagramu, 35- godišnja talijanska blogerica u detalje je predstavila ideju koja je stajala iza svake kreacije nošene na pozornici Sanrema.

  • +12
Chiara Ferragni na 73. Sanremu Izvor: Profimedia / Autor: Maurizio D'avanzo/ipa-agency n / Shutterstock Editorial / Profimedia

‘Kad smo počeli razmišljati o outfitima za dvije večeri Sanrema, odmah smo shvatili da ne želimo odjeću koja će biti ekscentrična ili pretenciozno lijepa, već smo osjetili potrebu donijeti društvenu poruku na najpopularniju pozornicu u Italiji, kroz modu’, otkrila je Ferragni opisujući prvu kreaciju te večeri - crnu haljinu od svile inspiriranu Diorovom dizajnerskom tradicijom.

Ova raskošna haljina upotpunjena je bijelim plaštom s izvezenim natpisom ‘Misli slobodno’.

‘Jednostavne, ali snažne riječi dolaze iz djela umjetnice Claire Fontaine za koje se nadamo da će nadahnuti sve žene da se osjećaju slobodnima izaći iz uloge koju im je društvo nametnulo. ‘Pensati libera’ posvećena je svim ženama koje se jednostavno žele osjećati poput sebe bez osuđivanja’, otkriva Ferragni.

Nakon balske haljine uslijedilo je izdanje u blještavoj haljini koja se, skidanjem suknje nalik krinolini, pretvorila u kombinezon.

‘Oslobađanje novih generacija od rodnih stereotipa u kojima se žene često osjećaju zarobljene. Ovo je ideja koju je Maria Grazia Chiuri željela predstaviti ovom haute couture haljinom sastavljenom od kombinezona od žerseja, s kamenčićima zarobljenim u suknji od tila, inspiriranoj radom Jane Sterbak. Ova haljina predstavlja nadu u razbijanje konvencija koje je nametnuo patrijarhat. Nadu koju polažemo u današnje djevojke koje će biti žene sutrašnjice. Ovo je želja jedne majke za njezinu djevojčicu, koja napokon može vikati ‘Pobjeda!’’, stoji u Chiarinom opisu blještave kreacije na Instagramu, koju je potom zamijenila za bijelu haljinu s prezirnim natpisima od crnih bisera.

‘Ovom peplum haljinom na pozornicu kazališta Ariston donosimo neke od kritika upućenih Chiari na račun njezina izgleda i prije svega na njezinu slobodu da se osjeća kao žena, ali i kao majka. Prezirne fraze izvezene crnim biserima prave su uvrede koje hejteri svakodnevno ostavljaju ispod njezinih fotografija objavljenim na Instagramu. Maria Grazia Chiuri imala je ideju da izveze ove ‘crne’ riječi na bijelu tkaninu, da ova haljina izgleda poput stranice knjige koja govori o tom besplodnom preziru protiv kojeg se svakodnevno borim. Donošenjem ovih seksističkih izraza na Sanremo željeli smo podsjetiti žene da ne dopuste mrziteljima da ih ponižavaju jer samo su mišljenja onih koji nas vole uistinu važna’, objasnila je talijanska blogerica.

Četvrta i posljednja kreacija u kojoj je Ferragni prodefilirala pozornicom Sanrema izazvala je najveći val reakcija na društvenim mrežama.

‘Vraćanje pozornosti na prava žena, njihova tijela i kako se njihovo raspolaganje ženskim tijelom, nažalost, još uvijek smatra diskutabilnim i upitnim, to je bio cilj iza ovog izgleda', pojasnila je Chiara,

Ideja o haljini koja simulira golo tijelo najpoznatije modne blogerice nadahnuta je kreacijom Marie Grazie Chiuri predstavljene u Diorovoj kolekciji za proljeće/ljeto 2018. Izrađena u Diorovom ateljeu, ova haljina od tila i u boji mesa reproducira Chiarino tijelo prirodno i oslobođeno sramote.

'Ova iluzija golotinje želi podsjetiti sve na pravo i rodnu ravnopravnost koju imaju u iskazivanju, posjedovanju sebe bez osjećaja osuđivanja ili krivnje. Ova iluzija golotinje podsjetnik je da svatko tko odluči izgledati ili se osjećati seksi ne ovlašćuje nikoga da opravdava nasilje muškaraca ili ublažava njihove mane’, otkrila je.