NAJBOLJA CHEFICA NA SVIJETU

Janaína Torres, filantropkinja i čarobnica brazilske kuhinje na vrhu svijeta

05.05.2024 u 14:10

Bionic
Reading

Samo četiri mjeseca nakon što je osvojila titulu najbolje chefice Latinske Amerike, Brazilka Janaina Torres, popela se i na svjetski vrh. Naime, koncem ožujka, u prvoj u nizu posebnih nagrada najavljenih prije ceremonije 50 najboljih svjetskih restorana, Janaína proglašena je najboljom cheficom svijeta za 2024.

Kao chef i suvlasnica paradnog fine dining restorana A Casa do Porco u São Paulu, kao i ležernog Bara da Dona Onça, gourmet kioska s hot dogovima Hot Pork, lokala za ručak i sendviče Merenda da Cidade te trgovine kreativnih deli sladoleda Sorveteria do Centro, Torres (djevojačko prezime kojemu se vratila nakon što je godinama bila poznata kao Rueda, a potom Torres Rueda) postala je važna figura na kulinarskoj sceni tog brazilskog velegrada.

Torres je također duboko uključena i u projekte društvenog aktivizma, jer je radila s vladom São Paula na obuci školskih kuhara, kako bi pomogli poboljšati prehranu 1,8 milijuna djece u samo četiri godine. K tome, tijekom pandemije, Janaína je angažirala svoju zajednicu mobilizirajući tisuće brazilskih chefova i ugostiteljskih radnika da izvrše pritisak na vladu za vitalnu financijsku potporu industriji.

Kao 'glas naroda' i pobornica demokratske vrhunske kuhinje, Janaína Torres upravlja svojim pothvatima u skladu sa svojom misijom poboljšanja i transformacije prehrane brazilskog stanovništva, nudeći kvalitetne zanatske proizvode po pristupačnim cijenama. U svojoj ležernoj zalogajnici Bar da Dona Onça, u središtu grada, poslužuje izdašna jela poput galinhade, tipičnog brazilskog pilećeg paprikaša.

  • +6
Janaina Torres Izvor: Casa do Porco / Autor: ROGERIO GOMES

U luksuznijem restoranu A Casa do Porco nudi inventivni degustacijski jelovnik posvećen isključivo svinjetini 'od njuške do repa', po cijeni manjoj od 60 eura, a koji uključuje i Porco San Zé od svinje 'pečenice' iz vlastita uzgoja, koja se peče šest do osam sati. Treba podsjetiti i na to da je 2023. A Casa do Porco, u sklopu izbora 50 najboljih restorana Latinske Amerike, osvojio visoko 4. mjesto te je ujedno proglašen najboljim restoranom u Brazilu, dok na globalnoj ljestvici The World's 50 Best Restaurants trenutačno drži sjajno 12. mjesto.

Najbolja chefica svijeta za 2024. prva je od nekoliko nagrada koje će biti objavljene prije ceremonije dodjele nagrada 50 najboljih svjetskih restorana 2024., koja će se 5. lipnja održati u hotelu Wynn u Las Vegasu. William Drew, direktor sadržaja za 50 najboljih restorana svijeta, rekao je povodom objave vijesti:

'Pravo je zadovoljstvo objaviti da je neusporediva Janaína Torres proglašena najboljom cheficom svijeta za 2024. Njezin doprinos uspostavljanju Brazila kao vodeće sile u globalnoj gastronomskoj industriji ne može se podcijeniti, a njezini filantropski projekti ističu stalnu predanost zajednici. Ova nagrada je priznanje njezinu talentu i dubokoj predanosti pokretanja pozitivnih promjena'.

Sama Janaína Torres Rueda ovako je doživjela vijest:

'Drago mi je što sam proglašena najboljom cheficom svijeta za 2024. i što sam se pridružila nevjerojatnom popisu onih koji su nagrađeni prije mene. Nadam se da ću nadahnuti sljedeću generaciju chefica i nastaviti graditi nasljeđe brazilske gastronomije, zajedno sa svojom zajednicom. Za mene ova nagrada predstavlja važnu platformu za povećanje vidljivosti obrazovanja putem hrane i za hranu, što držim ključnim za pravedniju budućnost u mojoj zemlji, ali i širom svijeta'.

Ovom nagradom Janaína Torres pridružuje se odabranoj skupini chefica prepoznatih po neprocjenjivom doprinosu svjetskoj gastronomiji. Prethodne dobitnice nagrade za najbolju cheficu svijeta bile su: Anne-Sophie Pic (2011), Elena Arzak (2012), Nadia Santini (2013), Helena Rizzo (2014), Hélène Darroze (2015), Dominique Crenn (2016), Ana Roš (2017), Clare Smyth (2018), Daniela Soto-Innes (2019), Pía León (2021), Leonor Espinosa (2022) i Elena Reygadas (2023).