zdravlje iz kuhinje

Pet koraka do toplije i zdravije zime - putem naših nepaca

25.01.2019 u 11:56

Bionic
Reading

S hladnim i sivim danima imamo potrebu za toplinom i izvana i iznutra. Možda i nesvjesno želimo zasvijetliti u sve većem mraku. Naše tijelo treba toplinu, ona nas iznutra pokreće, omogućava metabolizmu da lakše funkcionira, diže imunitet na višu razinu. Potreban nam je i mir kako bismo skupili snagu za novi ciklus pa je važno usporiti s aktivnostima - neka se one presele u kuhinjski lonac

U hladnim zimskim danima kuhinja je, definitivno, najtoplije mjesto, stoga je gušt osjetiti mirise koji se šire iz pećnice ili sa štednjaka, a i dodatno griju prostor. Preporučam vam da u svojoj zimskoj kuhinji obratite pažnju na sljedećih pet koraka.

  1. Topla i ukusna variva, guste kremaste juhe, složenci od povrća kuhani, pirjani ili zapečeni u pećnici s dodatkom đumbira, češnjaka i ulja privlače nas u ovo vrijeme svojom hranjivošću i bogatim okusom.

2. Tekućinu pijemo manje nego u toplijim periodima godine. Važno je da je pijemo toplu, poput različitih čajeva. To će odgovarati našem organizmu jer zimi je dobro da nam krv bude gušća. Ta toplina pomaže i našim bubrezima da pravilno funkcioniraju, kao i mokraćnom mjehuru te reproduktivnom sustavu. Naime, hranjiva i topla jela pružaju nam zaštitu od infekcija.

3. Uživajte u mahunarkama od kojih možete napraviti ukusna variva, krem juhe, jela zapečena u pećnici i salate te ukusne namaze. Za zimu posebno preporučam azuki grah i crnu soju koji u isto vrijeme i hrane i čiste organizam te pospješuju rad probave, bubrega i reproduktivnih organa.

4. Osjećate li potrebu za nježnim detoksom nakon blagdana, svakako preporučamo chlorellu. Ova mikro alga pomaže čišćenje toksina iz tijela, uravnotežuje razinu kolesterola i šećera u krvi, a bogata je vitaminima i mineralima.

5. Ukoliko ste se tijekom zimskog odmora „zaštopali“, najbolji izbor za vas su ljuskice psylliuma.

Prateći ove korake, zima će biti toplija, a mi zdraviji i spremni na izazove ovih sivih i hladnih svakodnevica.