DOGAĐA SE...

Previše ste popili? Evo kako se riješiti mamurluka

01.01.2015 u 09:43

Bionic
Reading

U najluđoj noći u godini najčešće posegnemo za kojom čašicom više, no sutradan su posljedice neminovne. Glavobolja, umor i bolovi u tijelu tipični su simptomi mamurluka. No i za taj problem ima rješenja

Pijte puno vode

Najvažnije je prepoznati što vam mamurno tijelo želi reći. Budući da zbog alkohola češće mokrimo, vjerojatno je da ste dehidrirani nakon ludo provedene noći. Do mamurluka, naime, dolazi kada u krv ulazi etanol iz alkohola uslijed čega se javljaju dehidracija i trovanje organizma. Stoga, najpametnije što možete napraviti je piti mnogo vode koja će ne samo hidratizirati tijelo, već i pomoći da se brže riješite nakupljenih toksina i ublažite nepodnošljivu glavobolju. Malo dulje tuširanje u toploj vodi pomoći će u opuštanju mišića i umanjiti bol u organizmu te blagotvorno djelovati i na glavobolju.

Umjesto kave pijte čaj

Ako mislite da će vam pomoći jaka kava, varate se. Zbog kofeina ćete još više dehidrirati. Još gori učinak imaju energetski napici na bazi kofeina. Iako nas kofein čini budnijima, tvrde znanstvenici s filadelfijskog Sveučilišta Temple, ona samo prikriva učinke prethodnog pijanstva.

Kad se osjećate malaksalo i umorno, uvijek je od pomoći šačica toplog čaja, a u ovom slučaju najbolje je birati one od mente ili kamilice. Pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu, a ubrzat će i detoksikacijski proces. Čaj od đumbira zaslađen medom i par kapi limuna i naranče dobar je protiv glavobolje.

Pojedite bananu ili jabuku

Preporučljivo je dan započeti bananom koja će nadoknaditi kalij koji ste izgubili uslijed dehidracije. Naime, uslijed nedostatka kalija javlja se osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput povraćanja i mučnine, a banana koja je prirodno bagata kalijem mogla bi biti od velike pomoći. Također je dobro pojesti jabuku na prazan želudac budući da sadrži antioksidanse, voćne šećere i minerale poput magnezija koji ubrzavaju prirodni proces detoksikacije tijela.

Popijte čašu voćnog soka, po mogućnosti svježe iscijeđenog koji će nadoknaditi elektrolite koje ste izgubili, ali i dati vam neophodnu dozu vitamina.

Jaja, rajčice i žitarice na tanjuru
Nakon burne noći preporučuje se konzumacija cjelovitih žitarica koje su dobar izvor vitamina B i esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne jetri za regeneraciju.

Jaja sadrže aminokiselinu cistein koja služi kao moćno oružje protiv acetaldehida, toksina koji je nusprodukt oksidacije etanola, a koji uzrokuje mamurluk. Osim jaja, na jelovniku bi se 'dan poslije' trebale naći i rajčice koje su bogate glutationom, tvari koje i samo tijelo proizvodi kako bi se oslobodilo toksina.

Juha za triježnjenje
Juha Yak-a-mein poznata je kao jedini pravi lijek protiv mamurluka u New Orleansu, a nazivaju je još i juhom za triježnjenje. Glavni sastojci ovog jela su slana govedina i umak od soje na bazi temeljca, rezanaca, piletine ili škampa, luka i narezanog tvrdo kuhanog jajeta. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji tvrde da ova juha ima optimalnu kombinaciju soli, proteina, ugljikohidrata i mikronutrijenata koji pomažu kod glavobolje uzrokovane mamurlukom. Vitamin B1 koji nalazimo u mesu i ribi pomaže u sprečavanju nakupljanja glutarata koji uzrokuju glavobolju nakon opijanja. Na našim prostorima jede se i juha od rajčice.

Piće na bazi limete i limuna
Kineski znanstvenici ispitali su 57 pića, od biljnih čajeva do gaziranih pićaa, a rezultati su pokazali kako određena pića umanjuju simptome mamurluka. Do sada se vjerovalo kako se jutro poslije, kako bi se ublažio mamurluk, treba posegnuti za šalicom jake kave ili pak koktelom Bloody Mary, no znanstvenici sada tvrde da je najbolji lijek za mamurluk piće na bazi limete i limuna.