ODRŽIVOST NA CIJENI

Više ništa neće biti isto: Luksuzna modna kuća Hermès pokrenula modnu revoluciju, rade torbe od materijala na bazi gljiva

12.03.2021 u 09:10

Bionic
Reading

Luksuzna francuska kuća Hermès službeno se odvaja od svoje tradicije i kreće naprijed s održivim kožnim alternativama za svoje kultne luksuzne torbe koje na svjetskim aukcijama ostvaruju pozamašne iznose

Business of Fashion izvijestio je da je putna torba naziva Victoria sada iznova zamišljena s kožnim materijalom na bazi gljiva. Francuski luksuzni brend udružio je snage s novoosnovanom tvrtkom MycoWorks sa sjedištem u Kaliforniji kako bi razvio ne-kožnu alternativu koja podsjeća na elemente Hermèsove teleće kože i 'jantarno obojenog materijala' marke Sylvania. MycoWorks trenutno ima patent za pretvaranje micelija, poznatog i kao 'mreža niti iz korijenske strukture gljiva - u materijal koji imitira svojstva kože'.

Tijekom posljednjih nekoliko sezona, luksuzna modna industrija zabilježila je seizmički pomak prema zelenim rješenjima. Vodeći dizajnerski brendovi, uključujući Gucci, Burberry i Chanel, obećali su da će pri izradi novih modnih komada odbaciti korištenje krzna ili egzotične kože. Guccijev Marco Bizzari svojedobno je izjavio kako je krzno postalo 'pomalo zastarjelo'.

'MycoWorksova vizija i vrijednosti odjekuju Hermèsovim: snažna fascinacija prirodnom sirovinom i njenom transformacijom, potraga za izvrsnošću, a cilj je osigurati da se predmeti koriste na najbolji način i da im se maksimalizira dugovječnost. Sa Sylvanijom, Hermès je u središtu onoga što je oduvijek bio: inovacija u nastajanju', za Business of Fashion ističe umjetnički direktor francuske modne kuće Hermès, Pierre-Alexis Dumas.

Hermès je vrlo jasno dao do znanja da njihove nove torbe na bazi gljiva neće zamijeniti kultne dijelove na njihovom repertoaru. Ponudom kože od gljiva, Hermès se nada riješiti rastuću zabrinutost potrošača o održivosti. Očekuje se da će nova torba biti dostupna do kraja 2021. godine, a očekuje se da će biti novi proizvod koji se nudi među Hermèsovim klasičnim torbama u tradicionalnim materijalima.