ZDRAVSTVENI PROBLEMI

Muke Roberta Kennedyja: Mislio da je da ima tumor, a onda su mu u mozgu pronašli ostatke crva

08.05.2024 u 13:19

Bionic
Reading

Robert F. Kennedy Jr., 70-godišnji član obitelji Kennedy, ujedno i kandidat u utrci za američkog predsjednika, odlučio je podijeliti s javnosti detalje svog zdravstvenog stanje i nepoznatih zdravstvenih problema koji su mu posljednjih godina poprilično komplicirali život

Kada je 2010. Robert F. Kennedy Jr. doživio gubitak pamćenja, ali i iskusio moždanu maglu, takozvanu mentalnu malaksalost koja utječe na sposobnost razmišljanja, izaziva poteškoće u koncentraciji i prisjećanju, situacija je bila kritična do te mjere da je njegov prijatelj bio uvjeren kako ima tumor na mozgu.

Kennedy nije dugo razmišljao. Odmah je stupio u kontakt i konzultirao se s nekoliko vrhunskih neurologa u zemlji, a nekoliko njih odmah je primijetilo tamnu mrlju na snimkama i složilo se s pretpostavkama da ima tumor. Odmah je zakazan i operativni zahvat u medicinskom centru na sveučilištu Duke, stigavši 'u ruke' kirurga koji je operirao i njegovog ujaka, Edwarda M. Kennedyja a koji je i sam imao tumor na mozgu.

Mrtvi parazit u mozgu

Pakirajući stvari za odlazak u bolnicu, Kennedy je dobio poziv od liječnika iz njujorške prebeterijanske bolnice koji je imao drugačije mišljenje od svojih kolega. On je bio uvjeren da Robert u glavi ima mrtvog parazita koji mu stvara probleme. Liječnik je vjerovao da je abnormalnost, koja se vidi na njegovim slikama sa CT-a zapravo prouzročio crv koji je ušao u mozak, pojeo dio i zatim umro.

Robert F. Kennedy Jr. Izvor: Profimedia / Autor: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

Upravo to sada je otkrio 70-godišnji Robert F. Kennedy Jr., nezavisni predsjednički kandidat, koji je osigurao svoje mjesto na glasačkim listićima Utaha, Michigana i na Havajima, a nada se i Kaliforniji i Delawareu, zbog čega mnogi misle kako bi on mogao doći u poziciju da preokrene izbore.

70-godišnjak u teretani

U utrku se bacio u potpunosti, dajući sve od sebe da pokaže svoj sportski duh, snimajući se dok bez majice, u teretani na otvorenom u Venice Beachu, diže utege. Kada ga gledate danas, ni u najluđim snovima ne bi zamislili da se tijekom godina suočavao s ozbiljnim zdravstvenim problemima, od kojih je neke otkrio tek sada.

Desetljećima se borio s fibrilacijom atrija, uobičajene abnormalnosti otkucaja srca koja povećava rizik od moždanog udara ili zatajenja srca zbog čega je bio hospitaliziran najmanje četiri puta.

Trovanje živom

Nekako u isto vrijeme kada je saznao za parazita u glavi dijagnosticirano mu je i trovanje živom i to najvjerojatnije zbog konzumiranja previše ribe koja sadrži opasni teški metal, a koji može uzrokovati i ozbiljne neurološke probleme. Dajući intervju za The Times, rekao je kako se oporavio od gubitka pamćenje i moždane magle, kao i da nije imao nikakve posljedice od parazita, vjerojatno jer to stanje nije zahtijevalo ni liječenje.

U njegovoj kampanji javnosti na uvid nisu date nikakve medicinske dokumentacije, a kao opravdanje iz njegovog su stožera rekli kako to nisu dali ni stariji od njega, Joe Biden i Donald Trump. Liječnici, koji su se susretali s parazitskim infekcijama i trovanjem živom, rekli su da oba stanja ponekad mogu trajno ošteiti funkciju mozga, ali i da pacijenti također mogu imati privremene simptome i na kraju se potpuno oporaviti.

Ostaci parazita

Pojedini detalji iz zdravstvenog kartona stigli su u javnost 2012., tijekom brakorazvodne parnice od druge supruge, Mary Richardson Kennedy, kada je tvrdio da je njegova moć zarađivanja smanjena zbog njegovih kognitivnih problema.

Kennedy je rekako kako ne zna koju vrstu parazita je imao niti gdje se njime mogao zaraziti, iako je sumnjao da je to moglo biti tijekom putovanja kroz južnu Aziju.

U konačnici, liječnici su zaključili da cista koju su vidjeli na snimkama sadrži ostatke parazita, a neki od njih uvjereni su kako se radi o larvi svinjske trakavice. Mikroskopska jajašca trakavice ljepljiva su i lako se prenose s jedne osobe na drugu, a nakon što se izlegu, ličinke mogu putovati krvotokom i završiti u svim vrstama tkiva.

Težak gubitak pamćenja

Iako je to nemoguće sa 100 postotnom sigurnošću tvrditi, malo je vjerojatno da bi parazit pojeo dio mozga, kao što je Kennedy izjavio. Umjesto toga, preživljava na hranjivim tvarima iz tijela i za razliku od ličinki trakavice u crijevima, one u mozgu ostaju relativno male. Neke ličinke trakavice mogu godinama živjeti u ljudskom mozgu bez izazivanja problema, dok drugi mogu izazvati probleme, ponajviše kada krenu umirati, što u konačnici uzrokuje upalu, a pod najčešće simptome spadaju napadaji, glavobolja i vrtoglavica.

Teški gubitak pamćenja, kakav s dogodio u slučaju Kennedyja, povezuje se s trovanjem živom. Nakon svega što mu se dogodilo, a ponajviše u strahu za vlastiti život, promijenio je način života - počeo je više spavati, manje putovati, a smanjio je i unos ribe. Nakon toga podvrgnuo se tretmanu koji veže metale u tijelu kako bi se oni mogli izbaciti.

Uz sve te probleme, Robert F. Kennedy Jr. ima i spastičnu disfoniju, odnosno spazam glasnica, neurološki poremećaj koji zbog povremenog grča mišića grkljana izaziva promjenu glasa. Zbog toga, kaže, njegov glas zvuči promuknuto, a kako bi to riješio podvrgnuo se zahvatu, dostupnom u Japanu, kojim mu je titan ugrađen između glasnica kako bi se spriječilo nenamjerno stezanje.