predviđaju oscara

Kritika i gledatelji proglasili novi Netflixov film 'najboljim antiratnim filmom svih vremena'

03.11.2022 u 12:31

Bionic
Reading

Iako je ovo već treći film prema istoimenom romanu, nova inačica ostavila je i kritiku i publiku u velikom odueševljenju. Nižu pohvale, nazivaju ga najboljim filmom ratne tematike, a neki mu predviđaju i nominacije za zlatni kipić

Netflixova adaptacija romana 'All Quiet on the Western Front' oduševila je i kritiku i publiku, a dobila je i vrlo visoke ocjene. Od prije nekoliko dana film je dostupan i u Hrvatskoj te se odmah postavio na vrh top ljestvice.

Radnja prati život njemačkog vojnika Paula Bäumera (kojeg glumi Felix Kammerer), koji se, nakon što se prijavio u vojsku sa svojim prijateljima, suočava s mučnom realnošću rata, uništavajući njihove nade da postanu heroji.

Iako teška tema o Prvom svjetskom ratu, film je osvojio većinom pozitivne kritike. Mnogi su ga usporedili s ratnom dramom '1917.' iz 2019. i filmom 'The Revenant' iz 2015. godine, no tvrde kako je novi film bolji od oba.

  • +7
Ekipa iz filma 'All Quiet on the Western Front' Izvor: Profimedia / Autor: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Oduševljeni gledatelji pohvalili su film i zaključili da je 'must-see', a neki nagađaju i nominacije za Oscara.

Kritičar Mark Johnson opisao ga je kao 'bezvremenski i međunarodni antiratni klasik', a posebno je istaknuo način prikazivanja mentalnog terora rata koji uništava mladiće u vojsci.

'To nije samo jedan od najboljih filmova godine, već ga treba pamtiti i kao jedan od najvećih ratnih filmova svih vremena.' zaključio je Johnson.

All Quiet on the Western Front Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Film je snimljen prema istoimenom romanu Ericha Marije Remarquea iz 1929. godine - koji su spalili nacisti kad su došli na vlast. Djelo je zabilježba stvarnosti Prvog svjetskog rata koju je zapisao sam autor vodeći se vlastitim iskustvima u njemačkoj vojsci. Prvi film izašao je već godinu nakon i osvojio dva Oscara, za najbolji film i najboljeg redatelja, te je bio nominiran u dvije druge kategorije.

Također, godine 1979. roman je pretočen u drugi holivudski film, a najnovija verzija filma u režiji Edwarda Bergera prva je adaptacija romana na originalnom njemačkom jeziku.