istina ili fikcija

Što se krije iza nekih domaćih dobro znanih pjesama? Ove činjenice možda niste znali

13.08.2023 u 09:58

Bionic
Reading

Dok slušate neku dobru 'stvar', padne li vam na pamet kako je nastala, i za koga je možda pisana? Zanimljivo je da veliki broj pjesama uopće nisu nastale na nekom idličnom mjestu ili u nekoj savršenoj atmosferi koja se može dočarati dok ta skladba svira. 'Iza zavjese' se kriju priče koje nikome ne bi pale na pamet ni u najluđim snovima

Brojne svjetske i svima poznate domaće uspješnice nastale su po 'stvarnim' događajima. Glazbenici su opjevali osobe ili situacije koje su se dogodile njima samima ili drugima, tekstove koji nose tajanstvene poruke, mračne tajne, ali i dirljive životne ispovijesti.

Novi fosili - 'Tonka'

Jedna od svevremenskih skladbi Novih fosila nastala je 22.rujna 1983. a napisao ju je Momčilo Popadić, novinar, književnik, pjesnik i esejist, umjetnik rođen u Blatu. Uglazbio ju je Rajko Dujmić. Riječ je o Popadićevoj supruzi koja je svojedobno za Večernji list ispričala sve o nastanku pjesme.

''Tonka' je nastala u jednoj noći. Oni u Zagrebu, ja u Splitu, bilo je dva, tri sata iza ponoći kad su me nazvali u prilično 'netrezvenom' stanju i pjevali je preko telefona', prisjetila se Tonka Čović-Popadić za Slobodnu Dalmaciju. Naime nije mogla reći 'r' i zato ju je suprug zafrkavao pa otud 'reci cvrčak', reci 'more'.

Izvor: Društvene mreže

Let 3 - 'Mama ŠČ'

'Tema je ratna, pjesma je antiratna, nastajala je dok sam u Splitu radio jednu predstavu. Došlo je do tog ratnog momenta da napravimo ratnu operu i 'Mama ŠČ' je jedna od pjesama iz ratne opere', otkrio je Damir Martinović Mrle za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: Društvene mreže

Oliver Dragojević - Galeb i ja

'Ja sam jedno poslijedpodne šetao sa svojim sinom Borisom, koji je tada imao 8 godina. Bilo je tamo jato, koje je čekalo kišu, i mali mi je rekao: 'Tata, zašto ne bi napisao jednu pjesmu o galebu?' Sada sam ja to čuo i prečuo. Dok smo stigli do Bačvica (plaža u Splitu), mislio sam u sebi. 'Stvarno, kada bih napisao pjesmu o galebu, šta bi, kakva bi to pjesma bila?' I onda mi nekako padne na pamet ideja da bi možda to bilo zgodno da je razgovor između galeba i čovjeka", ispričao je Zdenko Runjić u dokumentarcu ccenariste i redatelja Tonija Volarića 'A Porina dobiva...' prikazanom na HRT-u.

Izvor: Društvene mreže

Zrinko Tutić - 'Doris'

Suprotno mišljenju mnogi, čuveni skladatelj pjesmu koja ga je obilježila nije posevtio Doris Dragović. Nastala je pod posebnim okolnostima. Napravio ju je dok je (pet mjeseci) svirao u Poreču, a napisao ju je supruzi Karmen i tek rođenom djetetu. Cijeli tekst bio je napisan, a kako je nespretno pjevati 'Kaaarmen', nedostajalo je ime. 'Na plaži se igrala jedna curica, kći mojih poznanika. Pitao sam je: ‘Kako se ti tako slatka zoveš’, a mala kaže: ‘Ma zovem ti se Doris’. I eto imena za pjesmu', prisjetio se Tutić za 24sata.

Izvor: Društvene mreže

Bijelo Dugme - 'Selma'

Selma Borić, kojoj je pjesnik Vlado Dijak posvetio pjesmu (koju je 1974. godine snimilo Bijelo dugme) gostovala je prije više godina u HTV-ovoj emisiji i otkrila kako je nastao hit 'Selma, ne naginji se kroz prozor'. Njih dvoje su se sreli kada je putovala za Sarajevo. Pomogao joj je da ponese kofer i ispratio je na voz. Kada se smjestila, Dijak joj je sa perona uzviknuo: 'Ne naginji se kroz prozor!'.

Izvor: Društvene mreže

Bijelo dugme - 'Sanjao sam noćas da te nemam'

Još jedna pjesma velikog Yu-benda za koju su mnogi vjerojatno pomislili kako je riječ o nesretnoj ljubavi, no Goran Bregović je svojedobno otkrio da pjesma zapravo govori o smrti majke. Također, neki tvrde da i njihova pjesma 'Da sam pekar' govori o konzumiranju, bijelog praha, odnosno kokaina.

Izvor: Društvene mreže

Indexi - 'Bacila je sve niz rijeku'

Jedna od najljepših pjesama legendarnog sastava Indexi govori o velikoj ljubavi legendarnog pjevača Davorina Popovića i nepoznate djevojke iz Sarajeva. Kada su se trebali venčati, ona je pobacila i nestala. Poslije više godina, na jednom koncertu u Švedskoj, Davorinu se navodno učinilo da ju je ugledao. Prekinuo je nastup, sišao s pozornice među publiku. Nažalost, Popović je nije našao i poslije je nikada nije vidio.

Izvor: Društvene mreže

Prljavo Kazalište - 'Tu noć kad si se udavala'

Baš kao što pjesma kaže 'postoje neki drugi svjetovi', tako postoje i neke druge priče o tome što se krije iza balade kultnog zagrebačkog rock benda. Pjesma govori o tome da je Jasenko Houra imao djevojku, a kada je on išao u vojsku, upitao ju je da li će ga čekati i biti mu vjerna. Ona je odgovorila potvrdno. Međutim, kada se Jasenko vratio iz vojske, njegova ga draga nije čekala, već je spremala svadbu, ali s drugim.

Izvor: Društvene mreže

EKV - 'Oči boje meda'

Tekst pjesme kultnog benda EKV nema veze s očima žene, nego navodno 'oči boje meda' predstavljaju žlice u kojima se zagrijava heroin koji dobiva boju meda. Stih 'guram nož među zube' navodno označava vezivanje ruke, odnosno zaustavljanje dotoka krvi, gumom koju narkomani na drugom kraju vuku zubima.

Izvor: Društvene mreže

Zdravko Čolić - 'Ona spava'

Jedan od najpopularnijih pjevača u regiji, legendarni Čola opjevao je tragediju iz 1974. godine kad se djevojka Milica Kostić bacila s 11. kata nebodera, kako bi pobjegla od pet nasilnika koji su je htjeli silovati. Jedan ju je poznanik u neboder odveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu djevojku koja ima stroge roditelje da izađe. Nakon što je shvatila da nema djevojke i koje su im namjere, preklinjala ih je da je ne diraju, a kako nisu odustajali bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija. Tekst je djelo Crnogorca Velizara Šofranca.

Izvor: Društvene mreže

Boris Novković - 'Tamara' ('Kuda idu izgubljene djevojke')

'Pjesma je nastala jednostavno, tad sam bio klinac, tinejdžer, imao sam 17 godina. Napravio sam pjesmu, ali sam imao problem s tekstom jer sam tad pisao sve pjesme na engleskom. Nazvao sam prijatelja koji mi je došao pomoći i skupa smo sjeli. Uzor nam je bio jedan prijatelj koji je doživio jednu tragičnu ljubav za zaista jednom Tamarom i tako je nastao tekst', ispričao je ranije Boris Novković za Dnevnik.hr.

Izvor: Društvene mreže

Ksenija Erker - 'Proljeće je otpočelo s kišom'

Kad je pjevačka diva upoznala Hrvoja Hegedušića, on je već bio u braku, no među njima se rodila velika ljubav. Upustili su se u ljubavnu vezu, a Ksenija nije željela biti 'druga žena' te mu je dala ultimatum - ili će okončati brak ili među njima više neće ništa biti. Šansonijer, skladatelj i glazbeni producent nije pokrenuo razvod, a Ksenija je odlučila ići na turneju u Sovjetski savez. Prije odlaska otišla je do Arsena Dedića da joj uglazbi tekst pjesme Željka Sabola 'Proljeće je otpočelo s kišom'. Opjevala je njihovu vezu i ono što je smatrala da će biti njihovim ljubavnim završetkom.

Izvor: Društvene mreže

Arsen Dedić - 'Ne daj se, Ines'

Arsen Dedić je početkom sedamdesetih godina otkrio: 'Pjesma je posvećena mojoj mladosti, mladosti koju sam živio između 1957. godine i 1962. Pjesma se odnosi na to vrijeme, vrijeme dok sam studirao, dok sam životario podstanarskim boemskim životom. Definitivno je uobličena u pjesmu tek 1970. godine'.

Izvor: Društvene mreže

Massimo - 'Zamisli'

Riječ je o posljednjoj pjesmi Rajka Dujmića, koju je Ivan Dečak glazbeno dovršio, a zatim napisao i cjelokupan tekst. Bila je to zamisao Rajkove supruge Snježane Dujmić da glazba omiljenog kantautora još jednom zaživi. Na dodjeli nagrade Rajko Dujmić kojom je nagrađena pjesma 'Mali krug velikih ljudi' susrela je osobe kojima je taj zadatak povjerila. 'Snježana i ja znamo se otprije, ali ona je čekala da se sretnemo da nam predloži suradnju. I tako je na dodjeli nagrade prišla Ivanu i zamolila ga da čuje Rajkove materijale i da vidi može li se ostvariti ta njezina namjera, da završi pjesmu i napiše je za mene', ispričao je Massimo.

Izvor: Društvene mreže