ARETHA FRANKLIN

Tragičan i težak život pretvorio ju je u zahtjevnu divu: Rodila je sa samo 12 godina, udala se za svodnika, hrana i alkohol bili su joj utočište, a njezine najbolje i najveće pjesme nastale su u kaosu

16.08.2021 u 06:43

Bionic
Reading

Aretha Franklin bila je jedna od najvećih zvijezda u Americi, ali i cijelom svijetu, no više od toga, bila je zapravo jedna od najvećih diva koja je odbijala putovanja avionom te je inzistirala da se, dok snima u studiju, grijanje pojačava, unatoč tome što je drugima to smetalo. Bila je jedinstvena i neponovljiva, a to se najbolje vidi u najnovijem filmu o njoj, jednostavno nazvanom 'Respect', u kojem ju je utjelovila Jennifer Hudson

Boravak u glazbenim studijima u njoj su rađali želje za posebnim jelima, koji su morali biti ispunjavani. Jednom prilikom, kako se prisjetio bubnjar koji je s njom svirao, zatražila je pečenog pilića i cheeseburger. ‘Pojela je piletinu, pa burger, otkopčala gumb na hlačama i pustila glas.’

Hrana je bila njezino utočište, zajedno s alkoholom, cigaretama, ali i seksom, no kakav je život živjela i koje je sve tragedije proživila, to joj nitko ne može zamjeriti.

‘U njezinom glasu možeš čuti bol. Aretha je u svoje pjevanje usmjerila sve što ju tišti’, rekao je Harvey Mason Jr., producent novog filma o glazbenoj divi pod nazivom ‘Respect’, a u kojem je Arethu Franklin utjelovila jedina koja je to vokalno i mogla - Jennifer Hudson.

Film 'Respect' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kada je imala samo šest godina, Arethina se obitelj preselila iz Memphisa u Detroit, zbog toga što je otac obitelji, pastor C.L. Franklin napravio dijete 12-godišnjoj djevojčici u njegovoj župi. To je ujedno bio i razlog zašto je njezina majka napustila obitelj i odselila.

Sama Aretha nekako se snalazila školujući, ali i putujući uokolo sa svojim zborom, koji je izvodio gospel, a koji je vodio njezin otac svećenik. Poznat kao ‘muškarac s glasom od milijun dolara’, propovijedi C.L. Franklina bile su toliko zanimljive da ih je Chess Records snimio i prodavao na vinilu.

Iako je možda sam počinio razne gluposti u životu, ali i imao odnose s maloljetnicom koja mu je rodila dijete, kada je bila riječ o Arethi, bio je iznimno brižan. Jedne je tako večeri upao u hotelsku sobu pjevača Sama Cookea, nakon što je čuo da je njegova 12-godišnja kći unutra zatvorena s 23-godišnjom zvijezdom soula.

  • +19
Aretha Franklin Izvor: Profimedia / Autor: Tom Hanley / Alamy / Profimedia

No, nažalost neke stvari nije mogao spriječiti. Nedugo nakon njezinog 12. rođendana, Aretha je ostala trudna s lokalnim dečkom Donaldom Burkeom. Brak nije dolazio u obzir, a svog sina Aretha je nazvala Clarence. Netom prije svog 15. rođendana, pjevačica je rodila i drugog sina, Eddieja, koji je dobio ime po svom ocu Edwardu Jordanu.

Sa svojim nevjerojatnim glasom, ali i primamljivim izgledom, Aretha Frankllin bila je neodoljiva muškarcima koji su se kretali u gospel krugovima, a čak je i slavna Etta James za nju izjavila: ‘Ne bih rekla da je bila seksualno aktivna, već seksualno preaktivna. Davala se prečesto i prelako….’

Aretha Franklin - Respect Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako je majka dvojice dječaka postala prerano, to ju nije spriječilo da nastavi ostvarivati svoje snove da postane pjevačica. Dok je njezina baka čuvala sinove, te 1960., kada je imala 18 godina, Arethu je otkrio producent John Hammond, koji je zaslužan i za karijeru Billie Holiday, i ponudio joj ugovor s Columbia Records.

Nekako u to vrijeme pala je pod utjecaj Teda Whitea, muškarca kojeg je ‘krasio’ nadimak ‘finog svodnika’.

‘Svatko tko u Tedu Whiteu nije vidio da je on svodnik, mora da je bio lud, glup ili slijep’, rekao je producent Harvey Fuqua i samo potvrdio ono što se događalo iza zatvorenih vrata. Njihova veza bila je nestabilna i nasilna, a Ted, koji je uskoro postao i njezin suprug, redovito ju je premlaćivao. Njegovi udarci bili su vidljivi svuda po njezinom tijelu, a tome su svjedočili i u njezinoj diskografskoj kući. Ono što je bilo najgore je što je on postao i njezin menadžer, zbog čega je njezin uspon u karijeri na neko vrijeme stao, a ona je iz Columbia Recordsa prešla u Atlantic.

Tijekom jednog snimanja Ted se napio i odjednom zatražio da otpuste trubača jer se, navodno, nabacivao njegovoj supruzi. U konačnici sve to rezultiralo je time da je snimila pjesmu ‘I Never Loved a Man (The Way I Love You)’ i postala zvijezda, a sve je to riječima svojedobno najbolje opisao izvor blizak njoj: ‘Aretha je imala barem jedan živčani slom, opijala se stalno i bila je u braku sa svodnikom. Njezine najbolje i najveće pjesme nastale su u kaosu.’

Aretha Franklin - I Never Loved A Man (The Way I Love You) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon te pjesme, hitovi su se u idućim mjesecima samo nizali. ‘Respect’, ‘You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ i potom ‘Chain of Fools’ lansirali su je doslovce među zvijezde, a tijekom 1967. i 1968. Aretha je postala jedna od najvećih u radijskom eteru. Izdala je čak četiri albuma koja su dospjela u Top 10 Billboardove liste, osvojila je i svoja prva dva Grammyja, ali i završila na naslovnici Timea.

Paralelno s tim, njezina je ovisnost o alkoholu postajala sve jača, a nakon što je rodila sina Theodorea, kojeg je javnost znala kao Teddyja Richardsa, 1969. razvela se od Teda Whitea.

Aretha Franklin - Chain Of Fools Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No, drama u njezinom životu tu nije nestala. Nedugo nakon razvoda, Aretha je ostala trudna sa četvrtim sinom, Kecalfom, čiji je otac bio njezin menadžer Ken Cunningham. U to vrijeme zabavljala se sa Charlesom Cookeom, bratom pjevača Sama Cookea. Prema napisima iz magazina Jet te 1970. godine, njezin se bivši suprug pojavio na njezinim vratima, želeći nasamo razgovarati s njom. Charles je odbio napustiti prostoriju, a kako je sukob eskalirao, White ga je upucao i pogodio u prepone. Cooke je pretrpio tešku ozljedu, a sve je bilo i pod istragom policije.

No, jedna druga pucnjava, devet godina kasnije, slomila joj je srce. U lipnju 1979. javili su joj da je njezin otac C.L. upucan s dva metka tijekom provale. Hitno je prevezen u bolnicu, gdje je pet godina proveo u komi, prije negoli je preminuo u 69. godini života.

U trenutku kada se to dogodilo, Aretha je s koncerta u Las Vegasu otputovala hitno za Detroit, gdje joj je otac bio hospitaliziran, i više se nikada nije vratila u svoj dom u Los Angelesu. ‘Cijeli taj događaj promijenio joj je život. Poludila je i počela se boriti s depresijom, no isto je tako znala kako se sabrati da bi radila ono što najbolje zna, a Detroit je bio njezina sigurna zona.’

U novi brak ušla je s glumcem Glynnom Turmanom 1978., no prema pisanju ABC Newsa, presudio im je život na dvije adrese - ona u Detroitu, a on u Los Angelesu, zbog čega su 1984. potpisali papire za razvod.

A upravo u Detroitu se pretvorila u zahtjevnu i razmaženu divu s nevjerojatnim zahtjevima. Kako je to u stvarnosti izgledalo najbolje je opisao bubnjar koji je 1984. doletio sa zapadne obale u Detroit kako bi s njom snimao njezin album 'Who’s Zoomin’ Who?'. ‘Čekao sam četiri ili pet dana u svojoj hotelskoj sobi. Rekla mi je: ‘Pogledaj kroz prozor, znaš da ne vozim po snijegu’.’

Ipak, povremeno je ipak napuštala Detroit, no to su morali doista biti opravdani razlozi, poput snimanja filma. Rada s njom se prisjetio i filmski producent, koji je opisao kako je izgledalo na snimanju u Los Angelesu:

‘Aretha je uvijek željela da u studiju bude jako toplo. Temperatura je morala biti najmanje 32 Celzijusa, a budući da filmski studiji u Los Angelesu nisu imali grijanje, morali smo donijeti prenosne grijalice i bilo je užasno vruće. No, to je bila Aretha, ako je željela da joj bude vruće, to ste morali napraviti.’

Zanimljivo je da je nakon jednog leta početkom 80-ih, koji je bio poprilično turbulentan, Aretha odbila ikada više letjeti avionom, zbog čega je bio pravi izazov da dođe negdje. Diljem zemlje putovala je autombilom ili autobusom, uvijek tražeći obilazni put oko planina koje su je plašile. Isto tako odbijala je hotelske sobe koje su bile smještene iznad petog kata.

A zahtjevi na turnejama? Njezini zahtjevi su i tu bili nevjerojatni. Primjerice, u prostorijama gdje je prolazila ili pjevala, otvori za ventilaciju morali su se zatvoriti, a u backstageu ju je morao čekati srebrni servisa za čaj i kanapei, a promotori su joj morali platiti 25 tisuća dolara na ruke nakon svake gaže.

‘Nakon nastupa morali smo otići u backstage gdje nas je plaćala na ruke, a onda nam je govorila gdje smo dobro odsvirali, a gdje smo griješili. Uvijek je bila u bundi i držala Chanelovu torbicu, koju nikada nije ispuštala iz ruku, pa čak ni na pozornici’, prisjetio se bubnjar Narada Michael Walden koji je neko vrijeme svirao s njom.

Aretha Franklin - (You Make Me Feel Like) A Natural Woman Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Svoje nastupe nastavila je i u 21. stoljeću, a nastupila je i 2009. na inauguraciji Baracka Obame, kada je njezina predimenzionirana mašna privukla više pažnje od njezinih vokalnih sposobnosti. Godinu kasnije operirala je tumor, no uporno je demantirala napise da boluje od karcinoma gušterače.

Ipak, napisi su bili točni i Aretha je 6. kolovoza 2018. preminula upravo od dugogodišnje borbe sa zloćudnim tumorom. No, ni njezin odlazak nije prošao bez skandala. Naime, prema prvim napisima, Aretha Franklin nije ostavila nikakvu oporuku, zbog čega je počela bespoštedna borba za njezino nasljedstvo. No, navodno su se u međuvremenu pojavila tri rukom pisana dokumenta, od kojih je jedan pronađen zataknut ispod jastuka na kauču, a u kojima je jasno naznačila kome šta ostavlja.

Aretha Franklin posljednji javni nastup Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U ožujku prošle godine pronađen je i nepotpisan dokument na 22 stranice, koji je bio prepiska Arethe i odvjetničke firme, u kojoj stoji da većina od njezina bogatstva u iznosu od 6.7 milijuna dolara ostavlja svojoj četvorici sinova, dok njezina nećakinja i rođakinja dobivaju svu njezinu odjeću.