drugo polufinale

U finale Eurosonga ide Izrael, ali i Nemo, najveći konkurent Baby Lasagne

09.05.2024 u 23:18

Bionic
Reading

Na drugoj polufinalnoj večeri za finale Eurosonga nastupilo je 19 natjecatelja, a ovih deset izborilo se za prolaz u finale te će biti konkurencija našem Baby Lasagni

U drugoj finalnoj večeri nastupili su Malta, Albanija, Grčka, Češka, Austrija, Danska, Armenija, Švicarska, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška i Nizozemska. A uz njih i Francuska, Španjolska i Italija, koje kao dio velike petorke imaju direktan prolaz u finale.

Vrijeme uoči druge polufinalne večeri obilježili su prosvjedi na ulicama švedskog Malmoa. Pojavilo se nekoliko kampanja za sprječavanje Izraela da sudjeluje u ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovozije nakon izbijanja rata na Bliskom istoku, a tisuće ljudi pridružilo se propalestinskim prosvjedima u švedskom gradu.

No Europska radiodifuzna unija (EBU), koja je domaćin događaja, odlučila je da se Izrael smije natjecati. Nakon generalne probe na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko videozapisa iz publike koji su snimili kako dio publike zviždi nakon izvođenja pjesme Eden Golan s kojom predstavlja svoju Izrael. A uoči polufinalne večeru Eden je čak savjetovano da ne izlazi iz hotelske sobe.

Ipak, sam nastup prošao je mirno. Tijekom nastupa uživo publika je predstavnici Izraela dala podršku ali u nekoliko navrata čuli su se i zvižduci.

  • +38
Proba natjecatelja uoči druge polufinalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Posebnu pažnju privukao i nastup Švicarca Nema koji slovi za najvećeg konkurenta Baby Lasagne. Iako je njegov nastup oduševio publiku, koja ga je nagradila ovacijama, Nemo je pao na kladionicama, što svakako ide na ruku našem predstavniku.

Nakon nastupa predstavnika 19 zemalja, od kojih tri (Francuska, Španjolska i Italija) imaju izravan prolaz u finale, glasanje i napeto iščekivanje otkrili su i posljednje finaliste.

malin i petra

Tako različito, a tako laskavo: Voditeljice Eurosonga oduševile glamuroznim kombinacijama

Pogledaj galeriju

Tako ćemo u subotu u finalu Eurosonga gledati: Latviju, Austriju, Nizozemsku, Norvešku, Izrael, Grčku, Estoniju, Švicarsku, Gruziju i Armeniju.

Prolazak Izraela u finale izazvao posebno burne reakcije na društvenim mrežama koje su se usijele od komentara. 'Buuu, tko je njih pustio?', 'Kako su se uopće kvalificirali?', 'Izbacite Izrael' i 'Žmirite na genocid', 'Kakva šteta, Izrael u finalu', 'Što je s ovim glasanjem? Ludost','Što je s Izraelom u finalu? Sramotno', 'Tko je, dovraga, glasao za Izrael?', samo su neki od komentara.

Podsjetimo, u prvoj polufinalnoj večeri svoj prolazak u finale izborili predstavnici Srbije, Portugala, Slovenije, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske i Luksemburga i naravno, Hrvatske.

  • +4
Baby Lasagna - polufinale Eurosonga Izvor: Promo fotografije / Autor: Alma-Bengtsson