4x100 metara

Senzacionalna američka štafeta sekundu brža od brončanih Francuza

06.05.2024 u 17:51

Bionic
Reading

Sjedinjene Države, predvođene svojom zvijezdom sprinterom Noahom Lylesom, pobijedile su u nedjelju u Nassauu (Bahami) u štafeti 4x100 m na Svjetskom štafetnom prvenstvu s vremenom 37.40 i tako osigurale nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Courtney Lindsey, Kenneth Bednarek, Kyree King i Noah Lyles pobijedili su Kanadu (37.89), koju je predvodio olimpijski prvak na 200 metara Andre de Grasse. Francuska, treća s 38.44, iskoristila je diskvalifikaciju talijanske štafete koja je pogriješila kod primopredaje.

U ženskoj štafeti 4x100m također su pobijedile Amerikanke Tamari Davis, Celera Barnes, Melissa Jefferson i Gabby Thomas, koje su s vremenom 41.85 sekundi bile ispred Francuskinja Orlann Olière, Gémine Joseph, Hélène Parisot i Mallory Leconte (42.75). Treće mjesto zauzela je štafeta Velike Britanije (42,80).

Gabby Thomas, osvajačica brončane medalje na 200 m u Tokiju, slavila je i u američkoj štafeti 4x400 m (3:21.70), koja je iza sebe ostavila Poljsku i Kanadu.

Sjedinjene Države su ukupno pobijedile u četiri od pet utrka, nisu slavile samo u muškoj utrci na 4x400 m u kojoj je pobijedila Bocvana (2:59.11) predvođena svojom zvijezdom Letsileom Tebogom. Iako nije sudjelovala u ovom finalu, američka štafeta, aktualni olimpijski pobjednici, ipak je izborila nastup na OI u Parizu pobjedom u repesažu.

U Nassauu su reprezentacije SAD-a i Velike Britanije osigurale svih pet mogućih štafetnih nastupa na OI. U četiri štafetna nastupa nastupe je osiguralo šest zemalja - Francuska, Njemačka, Italija, Jamajka, Nigerija i Poljska. 

Bez svojih velikih sprinterskih zvijezda- Shericke Jackson, Shelly-Ann Fraser-Pryce i Elaine Thompson-Herah- Jamajčanke, aktualne olimpijske pobjednice, nisu se u subotu kvalificirale u finale 4x100, ali su svoju kartu za Pariz potvrdile u nedjelju pobjedom u repesažu.

Ostala su slobodna po još dva mjesta u pojedinačnim štafetama. Oni će se odrediti prema redoslijedu na svjetskoj ljestvici preostalih zemalja, a rok je 30. lipnja.