ŠEF X-A

Musk komentirao optužbe za antisemitizam i Altmana pa opsovao oglašivače

30.11.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Govoreći na DealBook Summitu 2023. u New Yorku, Elon Musk, vlasnik društvene mreže X (bivši Twitter), ismijavao je oglašivače koji su napustili tu platformu zbog antisemitskih objava koje su ondje širene

'Ne želim da se reklamiraju na X-u', poručio je Musk oglašivačima na DealBook Summitu u New Yorku. 'Ako me netko namjerava ucjenjivati ​​reklamom ili novcem, nek' se *ebe', poručio je Musk. 'Je li to jasno? Hej, Bobe, ako si u publici - tako se osjećam', dodao je, misleći na Boba Igera, izvršnog direktora Disneyja koji je ranije govorio na samitu.

Posljednjih tjedana Musk je promovirao i povremeno podržavao ono što je Bijela kuća nazvala 'antisemitskim i rasističkim govorom mržnje' na X-u, bivšem Twitteru, platformi društvenih medija koju posjeduje i vodi kao tehnički direktor. Nadzorno tijelo Media Matters otkrilo je ranije da su oglasi IBM-a, Applea i drugih postavljeni uz sadržaj koji promovira Adolfa Hitlera i nacističku stranku.

Zbog Muskovih kontroverznih objava na X-u, veliki oglašivači - Disney, Apple, Paramount, NBCUniversal, Comcast, Lionsgate i Warner Bros. Discovery - obustavili su oglašavanje na toj društvenoj mreži te potaknuli i druge utjecajne korisnike da napuste platformu, među njima gradonačelnicu Pariza Anne Hidalgo.

Musk je također implicirao da će njegovi fanovi bojkotirati te oglašivače na isti način. 'Cijeli svijet će znati da su ti oglašivači ubili tvrtku i mi ćemo to vrlo detaljno dokumentirati', zaprijetio je. Novinaru Andrewu Rossu Sorkinu rekao je i da 'nema problema s time da ga mrze'.

No također se pokajao zbog nekih od svojih tweetova, nazivajući ih 'jednim od najglupljih, ako ne i najglupljih stvari koje je napravio na platformi'. 'Dao sam sve od sebe da to razjasnim, ali znate, barem mislim da je očito da sam zapravo daleko od toga da sam antisemit - ja sam zapravo filozof', rekao je.

Musk, koji je i izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, zanijekao je da je antisemit i rekao da su na X-u 'jasni pozivi na ekstremno nasilje protivni njihovim uvjetima usluge i rezultirat će suspenzijom'. Njegov osobni račun na X-u trenutno ima više od 164 milijuna pratitelja - iako je tehnološki blog Mashable izvijestio u kolovozu da djeluje kao da su većina Muskovih pratitelja zapravo neaktivni računi.

Ovaj je tjedan otputovao u Izrael te se susreo i razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom. Kada je Netanyahu rekao da želi 'deradikalizirati' i 'ponovno izgraditi' Gazu, Musk je ponudio pomoć. Rekao je Sorkinu da je njegov posjet Izraelu planiran prije njegovih tweetova i da nije riječ o 'turneji isprike', kako su mnogi sugerirali.

Prethodno je rekao da želi dovesti SpaceX-ovu satelitsku komunikacijsku uslugu - Starlink - u regiju, a posebno humanitarnim organizacijama u Gazi.

Sindikati i Kina

Ranije u srijedu UAW (Ujedinjeni automobilski radnici) je pokrenuo kampanje usmjerene na Teslu i 12 drugih proizvođača automobila u SAD-u. Sorkin je upitao Muska što to znači za njegov posao s električnim vozilima.

Musk je na to odgovorio da sindikati kreiraju atmosferu 'gospodara i seljaka' u tvrtkama te da 'pokušavaju stvoriti negativno ozračje', sukobljavajući radnike s upravom.

'Mnogi ljudi u Tesli su se pojavili, prešli s rada na liniji na položaj višeg menadžmenta i tu nema gospodara i seljaka - svi jedu za istim stolom', rekao je Musk. 'Ako Tesla bude sindikalno organizirana, to će biti zato što smo to očito zaslužili i što smo na neki način podbacili', ustvrdio je.

Također je rekao da njegove tvrtke nadziru regulatori. 'SpaceX, Starlink, Teslu kumulativno nadzire nekoliko stotina regulatora jer smo prisutni u 55 zemalja', naveo je Musk.

Sorkin je upitao Muska što misli o utjecaju koji Kinezi imaju nad njime, aludirajući na tamošnju Teslinu tvornicu i oslanjanje tvrtke na kineske potrošače za značajan dio prodaje. 'Je li za vas licemjerno poslovati u Kini ili drugim zemljama, jer to se odnosi na X i druge stvari koje ne slijede ovaj put slobode govora koji ste prihvatili', upitao ga je dodatno Sorkin.

Musk je odgovorio: 'Najbolje što platforma može učiniti jest pridržavati se zakona bilo koje zemlje. Mislite li da postoji nešto više što možemo učiniti od toga?'

  • +5
Sam Altman Izvor: Profimedia / Autor: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Musk o Altmanu i OpenAI-ju

O OpenAI-ju i nedavnim previranjima u upravnom odboru Musk je rekao da je razgovarao s mnogo ljudi, ali nije saznao što je točno dovelo do nedavnog otpuštanja i zatim ponovnog zapošljavanja izvršnog direktora Sama Altmana. Također je rekao da ima 'pomiješane osjećaje' o Altmanu. Smatra da izvršni direktor OpenAI-ja ima previše moći 'koja bi ga mogla pokvariti'.

'Prsten moći može pokvariti [čovjeka]. Prilično sam zabrinut da postoji neki opasan element umjetne inteligencije', rekao je Musk te dodao da 'AI može biti opasniji od nuklearne bombe', prenosi CNN.

Kada je osnovan, izvorni odbor OpenAI-ja uključivao je i Altmana i Muska, ali Musk je otišao 2018. Zabrinut je, kaže, zbog opasnosti da bi umjetna inteligencija mogla naškoditi čovječanstvu te zbog toga ima 'problema sa spavanjem'.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.