nova znanstvena teza

Hrabra pretpostavka: Pogledajte što nova teorija kaže o antisvemiru

18.03.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Potencijalni 'antisvemir' koji je nakon velikog praska počeo putovati natrag kroz vrijeme mogao bi postati jako dobrim objašnjenjem prirode tajnovite tamne tvari

Najnovija znanstvena teza pobudila je maštu mnogih ljubitelja znanstvene fantastike. Ona govori o mogućnosti postojanja bizarro svemira, anti-univerzuma koji se nakon Velikog praska kretao unazad kroz vrijeme.

Neobična teorija sugerira da je svemir, dok je bio manji gušći i topliji, bio dovoljno uniforman da je vrijeme izgledalo simetrično bez obzira išlo ono prema naprijed ili nazad, piše LiveScience.

Ako je ta teorija točna, to znači da je tamna tvar samo nova vrsta neutrina te da razdoblje 'inflacije', odnosno brzog širenja ranog svemira zapravo nije postojalo. Skupina znanstvenika odgovorna za novu teoriju tvrdi da će u budućim pokusima koji istražuju gravitacijske valove ili neutrine pomoći razotkriti postoji li zbilja taj zrcalni anti-svemir.

Teorija je temeljena na simetriji zakona fizike s obzirom na zajedničku promjenu naboja, parnosti i vremena (charge, parity, time - skraćeno CPT). CPT simetrija nalaže da će simetrija, parnost i vrijeme biti identični te da ćete vidjeti istu reakciju ako ih obrnete. Ponekad se ovo pravilo krši, no vala također uzeti u obzir da fizičari do danas nisu zabilježili kršenje sve tri vrijednosti u istom vremenu.

U najnovijem znanstvenom radu objavljenom u časopisu Annals of Physics, tim iza teorije predlaže širenje ove kombinirane simetrije izvan velikog praska. Ako se zakon CPT-a primjeni na čitav svemir, onda mora postojati i zrcalni svemir koji balansira naše cijelo postojanje - svemir koji ima naboje suprotne našima te se kreće unazad kroz vrijeme.

Možemo li vidjeti taj alternativni svemir?

Znanstvenici tvrde da bi se simetrični CPT svemir mogao ispuniti česticama zbog simetričnog partnera, što znači da ne bi postojao razlog za teoriju inflacije koja pojašnjava brzo širenje ranog svemira. Teorija također pruža objašnjenje zašto fizičari nikad nisu vidjeli neutrine 'desne ruke' - samo su promatrali elktron-neutrine, muon-neutrine i tau-neutrine koji se okreću prema lijevo u odnosu na njihovo kretanje.

Svemir koji poštuje zakon CPT-a zahtjevao bi postojanje bar jednog neutrina koji se okreće prema desno. Ta bi čestiica bila nevidljiva tijekom većine fizičarskih pokusa te bi na ostatak svemira utjecala putem gravitacije. Istraživači su također naglasili da takva čestica pruža objašnjenje za tamnu tvar, s obzirom da bi uvjeti u anti svemiru ispunili naš svemir s dovoljnim brojem neutrina 'desne ruke' za uspješno objašnjenje te tajnovite sile.

Sve ovo možda zvuči kao da je inspirirano stripovima, no znanstvenici kažu da nekoliko faktora podržava njihovu tezu. Ovom alternativnom svemiru nikad nećemo moći pristupiti zato jer se tehnički odvija prije našeg velikog praska. Teorija, podsjetimo, predlaže da inflacije nikad nije bilo, što znači da ukoliko eksperimenti koji traže gravitacijske valove iz rane ere svemira ne pronađu rezultate teorija CPT anti-svemira mogla bi biti točna.