uz dužno pojašnjenje

Carinska uprava: Neistiniti su navodi o zabrani uvoza knjiga iz Srbije

29.07.2023 u 15:21

Bionic
Reading

Carinska uprava u subotu je neistinitim nazvala medijske navode o navodnoj zabrani uvoza knjiga iz Srbije u Hrvatsku, a odbacila je i sve navode kojima se postupanje carinske službe želi prikazati neprofesionalnim i pristranim

Uvoz nije zabranjen, nego je stranka upućena kako da ga realizira na zakonit način, pri tome nije bilo nikakvih prijetnji, pa niti izricanjem novčanih kazni, a putnik je nakon što su mu pojašnjena carinska pravila, sam odustao od zahtjeva i samovoljno se vratio u Srbiju, poručili su iz Carinske uprave.

Dio medija prenio je nedavno izjave srpskog ministra za dijasporu da je njegovom izaslanstvu bilo onemogućeno da u Hrvatsku unese 300 udžbenika za prvi razred na ćirilici, uz prijetnju da će, u suprotnom, morati platiti kaznu u iznosu od tisuću eura.

Ministar je, kako su prenijeli mediji, izjavio i da im do sada ni na jednoj granici nisu radili probleme, osim kada su udžbenike pokušali unijeti u Hrvatsku.

„Ne samo da je netočno da je uvoz knjiga zabranjen, nego je putnik – stranka profesionalno i pravno utemeljeno, upućena na deklariranje robe koje se standardno primjenjuje u istovjetnim okolnostima, tj. sukladno obvezama i pravilima koja proizlaze iz carinskog zakonodavstva EU-a“, istaknuli su iz Carinske uprave.

O svemu, dodaju, jasno svjedoči praksa višekratnih uvoza raznih roba, uključivo knjiga, za potrebe manjinskih zajednica u Hrvatskoj, a koja se odvijala i odvija na identičan način.

Carinska uprava naglašava i kako „navodni činjenični opis konkretnog događaja predstavlja konstrukciju, s obzirom da je carinskoj kontroli pristupio putnik u osobnom vozilu sa 260 komada knjiga, bez pripadajuće carinske dokumentacije i pratećih isprava koje bi dokazivale narav i namjenu prekograničnog kretanja robe, a koju je robu putnik prijavio usmeno“. Pri tome je putnik, dakle, upućen na podnošenje carinske deklaracije za provoz kako bi roba mogla nastaviti svoje kretanje do odredišta gdje je trebala biti uvozno ocarinjena, a u skladu s obvezujućim carinskim propisima EU-a koji jednako vrijede za sve sudionike prekograničnog prometa u EU, ističe Carinska uprava. Zaključno, napominjemo kako su svi navodi i zaključci iz medijskih objava o ovome slučaju netočni te da je pravna procedura i praksa uvoza knjiga za potrebe manjinskih zajednica potpuno nesporna te se redovito odvija uz poštivanje carinskih propisa i procedura koje se na potpuno jednaki način primjenjuju na sve, priopćila je Carinska uprava.