netko mora platiti

Došli na vlast i ukinuli zabranu pušenja Jacinde Ardern: Užasnuti smo i zgroženi

27.11.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Nova vlada Novog Zelanda planira ukinuti zabranu pušenja u zemlji kako bi financirala smanjenje poreza. Iznenadni potez nove vlade osupnuo je zdravstvene radnike

Zakon koji je uvela prethodna vlada na čelu s Jacindom Ardern od iduće godine zabranio bi prodaju cigareta svima koji su rođeni nakon 2008. godine. Pušenje je vodeći uzročnik smrti koje se mogu spriječiti na Novom Zelandu, a politika je imala cilj spriječiti mlade generacije da steknu tu naviku, javlja BBC.

Zdravstveni stručnjaci oštro su kritizirali nagli preokret.

'Užasnuti smo i zgroženi... ovo je nevjerojatno retrogradan korak u odnosu na globalno vodeće, apsolutno izvrsne zdravstvene mjere', rekao je prof. Richard Edwards, istraživač kontrole duhana i stručnjak za javno zdravstvo na Sveučilištu Otago.

'Većina zdravstvenih skupina na Novom Zelandu zgrožena je onim što je vlada učinila i pozivaju je da to povuče', rekao je stručnjak za BBC.

Zakon donesen prošle godine dobio je brojne međunarodne pohvale, a Ujedinjeno Kraljevstvo planira donijeti slično rješenje.

Mjere su uključivale ograničavanje broja trgovaca duhanskim proizvodima i smanjenje razine nikotina u cigaretama. Modeliranje je sugeriralo da bi zakon o zabrani pušenja mogao spasiti do 5000 života svake godine.

Iako je hvaljen kao javnozdravstvena politika, njegove mjere za zabranu pušenja izazvale su protivljenje nekih poslovnih skupina na Novom Zelandu. Vlasnici kioska i malih trgovina kritizirali su gubitak prihoda - čak i uz državne subvencije.

Neki zastupnici - uključujući novog premijera Chrisa Luxona - tvrdili su da bi zabrana dovela do crnog tržišta duhana.

Luxonova Nacionalna stranka, koja je osvojila 38 posto glasova na izborima 14. listopada, nije spominjala zakon o zabrani pušenja tijekom izborne kampanje. Subotnja najava nove ministrice financija Nicole Willis da će ga vlada ukinuti šokirala je zdravstvene stručnjake jer su vjerovali da će ta politika ostati netaknuta.

Willis je rekla da su partneri Nacionalne stranke u vladajućoj koaliciji - populistički New Zealand First i libertarijanski Act - bili 'ustrajni' u namjeri poništavanja tog zakona.

Unatoč izbornoj pobjedi, Nacionalna stranka desnog centra tjednima se mučila u političkim pregovorima za formiranje vlade s dvije manje stranke.

Dogovor je postignut tek u petak, šest tjedana nakon izbora, čime je nova vlada mogla položiti prisegu u ponedjeljak. New Zealand First - koja je osvojila šest posto glasova - bila je jedina stranka koja je vodila kampanju za ukidanje zakona o pušenju.