DALEKI PLAČ

Far Cry 3

12.06.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Far Cry 3 svoju radnju vrača na pacifičko otočje ali ostaje pitanje može li Ubisoft Montreal ponoviti izvrsnost Crytekovog originala?

Od trenutka kada se saznalo da se radi na novom nastavku vrlo popularne franšize Far Cry, igrači na raznim gaming forumima nisu mogli sakriti svoje oduševljenje trećim nastavkom ali i dvojbe vezane uz mjesto radnje nove igre. Tako su neki nagađali da će igrina radnja biti smještena na Antartik dok su drugi veće šanse davali afričkoj savani. Bilo je i onih koji su prognozirali da će se radnja odvijati u futurističkom okruženju ali je malo tko mislio da će se Far Cry 3 vratiti na 'mjesto zločina'. Točnije, natrag na otok. Iako tvrdnja kako se 'vratio na otok' nije sasvim ispravna jer iako je radnja igre smještena na otoku ili otocima, oni nisu ni na koji način povezani s mjestom radnje originala.       

 

Kako se bliži datum izlaska, postaje jasno što je igrin izdavač Ubisoft Montreal želio postići s ovim naslovom. U kratkim crtama ovo. Vi ste 'normalna' osoba smještena na rajskom otoku koji se u jednom trenutku pretvara u pravi pakao te ste zbog takve situacije primorani raditi nezamislive stvari kako bi preživjeli te usput pronašli svoju djevojku. S tim na umu, sada bi mogli lamentirati o tome kako 'normalan čovjek' može pucati iz najrazličitijeg oružja bacajući pritom noževe a da sve to izgleda prilično vješto i uvjerljivo, ali nećemo. Ostavit ćemo to Vama na razmišljanje.

 

Za razliku od prethodnog nastavka koji je bio koncipiran na misijama 'otvorenog tipa', Far Cry 3 je mnogo kompaktnija igra s pomno smišljenim misijama koje su po svojem tipu relativno linearnog karaktera. Uzmimo za primjer misiju koja se odvija na transportnom brodu gdje ćete biti primorani djelovati u relativno skučenom prostoru. Nakon što ju uspješno obavite, ponovno ćete se vratiti na prostranstvo pacifičkog otoka na kojem se odvija igirna radnja. To ipak ne znači da će svaka misija biti takvog tipa jer ćete imati pregršt prilika da  neprijatelju dođete iza leđa te ga upoznate sa svojim prijateljem od dvadeset centimetara. Naravno, pritom mislimo na vaš nož.

 

U igri postoje i misije koje imaju veze s psihologijom odnosno koje se na neki čudan način igraju s vašom glavom. Primjerice, u jednom trenutku će vam pomalo čudan doktor dati 'specijalnu' injekciju a za uzvrat od vas traži da mu pribavite 'specijalne' gljive. Na kraju se ispostavi kako ta injekcija ima zanimljive nuspojave koje utječu na vaš vid i percepciju općenito. Tu dolazimo do težeg dijela cijele priče jer ćete se tako smušen dati u potragu za tim gljivama pazeći se pritom da ne izginete od prvog metka.

 

Prolazeći kroz igru ista će vam omogućiti jedan tip RPG iskustva jer ćete pritom poboljšavati kako vaše tako i karakteristike vašeg naoružanja. Sve u svemu, Far Cry 3 za sada izgleda obećavajuće te se nadamo kako nas taj osjećaj na kraju neće iznevjeriti. Far Cry 3 bi se trebao pojaviti za osobno računalo i konzole i to negdje u mjesecu rujnu ove godine.  



Far Cry 3 gameplay