pojačan nadzor

Luđačke brzine, pijani i nesavjesni vozači... pogledajte koliko je prekršitelja policija uhvatila za vikend

18.02.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Policijski službenici svih policijskih uprava proteklog vikenda, od 15. do 17. veljače, utvrdili su ukupno 5496 prekršaja

Od tog je broja bilo 505 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,41 g/kg izmjerena je na području PU zagrebačke; 2699 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko-posavske – 240 km/h; 509 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 210 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Najveći broj prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 105, dok ih je najmanje utvrđeno na području PU međimurske, pet takvih prekršaja. PU splitsko-dalmatinska s 466 prekršaja prekomjerne brzine rekorder je po broju takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU krapinsko-zagorskoj, 19.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, njih 118, dok su policijski službenici PU međimurske zaustavili dva vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke - 51 takav prekršaj.

Najveći broj prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači od 18 do 24 godine (140 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Tijekom pojačanog nadzora zatečeno je 39 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. recidivisti, a počinile su 42 teška prekršaja, od čega je najviše nedopuštene koncentracije alkohola (22), upravljanja prije stjecanja prava (10), upravljanja dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom (6), upravljanja nedopuštenom brzinom kretanja (2) i dr.

Deset vozača zadržano je u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 17 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

  • +4
Prometna policija Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

U navedenom razdoblju na prometnicama se dogodila 71 prometna nesreća s nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe, dvije su zadobile teške, a pet osoba lakše ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 107 sudionika.

Savjeti policije:

  • s obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji)
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i s povećanim oprezom
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom
  • biciklisti, budite propisno označeni, a zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.